כוס חורבות

צילום: אביאל דהן

כוס החורבות הוא ינשוף זעיר. שמו הלטיני הוא אתנה, כשמה של אלת החוכמה היוונית. הוא מקנן בין היתר בחורבות, אבל גם בבתים בנויים ומיושבים.

זכרון ילדות: טיול בשבילי המושב עם אבא, והוא מצביע אל ראש עמוד החשמל ואומר: "תראי, כוֹס!". ואני לא מבינה… מי המשוגע שטיפס אל העמוד להניח עליו כוס???

אה… כדור הנוצות האליפסי הזה שבראש העמוד, זאת כוס?

נעים להכיר: כוס החורבות. ינשוף זעיר בגובה של כעשרים סנטימטרים, נפוץ ברחבי ארצנו. בשונה משאר דורסי הלילה (כולם דומים לינשוף) ששמם מעיד על כך שהם פעילי לילה, הכוס פעיל גם בשעות בין הערביים, והולך לישון בחצות הלילה. כך מתאפשר לנו לראות אותו בבירור גם באור.

מה עושה הכוֹס על עמוד?

במשך כל היום הכוס צופה על הטריטוריה, והחל מבין הערביים משחר לטרף.

עיקר מזונו של הכוס הוא מיני חרקים, ולפעמים גם זוחלים ואפילו יונקים קטנים ועקרבים. ממקום התצפית בראש העמוד (זה יכול כמובן להיות גם נקודת תצפית גבוהה אחרת) הוא עוקב אחרי תנועות הטרף, וכשזה מתקרב לעמוד, הכוס צונח למטה וחוטף אותו מבלי שהבין בכלל מאיפה זה בא לו.

הכוס ציפור קטנה, אבל יש לו כנפיים גדולות ומרשימות, כשהוא עף הגוף שלו מתגמד בין הכנפיים הגדולות, שמאפשרות לו לרחף בלי לנפנף. לפעמים נראה כוס מרחף בדממה, ואז נוחת בפתאומיות על טרפו. אגב, קורה גם שהכוס יפתח בריצה מהירה על הקרקע ויחטוף את הטרף. אם תראו כוס מעופף, התבוננו היטב. אולי תראו טרף קטן אחוז במקור, ואולי אפילו טרף גדול שנישא ברגליים בזמן המעוף.

כוס החורבות בתעופה
הכוס ציפור קטנה, אבל יש לו כנפיים גדולות ומרשימות. צילום: F.C. Robiller / naturlichter.de, ויקימדיה

סמל החוכמה

בסיפורי הילדים מיני הינשופים נחשבים חכמים במיוחד. שמו הלטיני של כוס החורבות הוא אתנה. זהו השם של אלת החוכמה (והמלחמה) ביוון העתיקה. כוס החורבות היא הסמל של האלה אתנה, וגם של העיר אתונה שזוהי אלת הבית שלהם.

מטבע יווני שעליו מוטבע "הינשוף של אתנה"
מטבע יווני שעליו מוטבע "הינשוף של אתנה". צילום: Marie-Lan Nguyen, ויקימדיה

למה נחשבת הכוס (וינשופים אחרים) חכמה במיוחד? אחראיות לכך העיניים שלהם, שמקנות להם מראה קצת אנושי. לא רק שהעיניים גדולות (כדי לראות טוב בלילה), הן גם נמצאות שתיהן בקדמת הפנים, כמו אצלנו בני האדם.

למה זה מיוחד? בפעם הבאה שתראו ציפור – יונה, דרור או תרנגולת, לא תראו את שתי העיניים יחד. אצל רוב הציפורים העיניים נמצאות משני צדי הראש. יוצאי דופן הם העופות הדורסים, כולל דורסי הלילה. אגב, אותה תופעה תראו גם אצל יונקים. רק ליונקים טורפים יש זוג עיניים קדמיות.

זרעונים ופירות נמצאים במקום אחד, וקל לתפוס אותם. לעומת זאת, אם פספסת את הטרף, הלך גורם ההפתעה והטרף ברח. אין הזדמנות שניה. כדי לא לפספס את המיקום המדוייק של הטרף נחוצה ראיה תלת מימדית. כאשר שתי העיניים מסתכלות על אותו עצם, כל עין רואה את העצם בזווית קצת שונה. המוח, שהוא מתמטיקאי יותר טוב מבעליו, מחשב את הזויות וקובע בדיוק את המרחק מהגוף הנצפה. כך אפשר ללכוד את הטרף בזינוק יחידי מדוייק.

הכוס מפורסם בריקודי קידות וטלטולי ראש – תכונה שגורמת לו להיחשב "שד לילה" בעיני המוסלמים. למעשה הריקודים ותנועות הראש נועדו לקיים תצפית מכמה שיותר זוויות ראיה, וכך להגדיל את הדיוק ואת הסיכוי לחטוף את הטרף בלי תקלה.

איך נראה קן של כוס?

אביאל צילם שני כוֹסים יחד, זוג. לאורך כל חייו הכוֹס שומר/ת נאמנות לבן או בת הזוג, אבל אפילו בזוגיות מתמשכת יש עונה לחיזור וקינון, וזמנה בתקופה של "שלהי החורף" ותחילת האביב.

קשה לזהות קן של כוס. זה לא קן קלאסי שבנוי על עץ מקש וגבעולים. לרוב הכוֹסים לא בונים קן אלא רק מחפשים אתר מתאים לקנן בו. איזה מין אתר? השם "כוס החורבות" רומז לכך שכוֹסים מקננים בין היתר בחורבות. אבל זה לא עקרוני להם, והם מוכנים לקנן גם בבתים בנויים ומיושבים. לא, תרגעו, לא בתוך הבית. אבל מי יודע, ייתכן שיש לכם קן של כוס בגג הבית, בסדק בקיר או בטרסה. ואולי הקן מחוץ לישוב, בסדק בסלע. ניצפו גם כוֹסים שמקננים בחור עמוק באדמה.

גם כשמסתיימת תקופת הדגירה וההאכלה של הגוזלים משפחת הכוֹסים מסתובבת יחד עד הסתיו הבא. כך ייתכן שבעוד חודשים אחדים תוכלו לצפות בחמישה כוֹסים יחד – אבא, אמא ושלושה צעירים.

זוג כוסים
צילום: אביאל דהן

כוס או חתלתול?

לא ראיתם כוס? כנראה לא חיפשתם. אבל יש סיכוי גדול ששמעתם כוס, ולא ידעתם. אפילו לא חשבתם שמה שאתם שומעים הוא קול ציפור. הקריאה הרגילה של כוס מזכירה יללות קצרות וקצובות של חתלתול עזוב… כיום, בעונת החיזור אולי תשמעו דואט יללות, שיר זוגי….

אז אם אתם שומעים מין קול כזה, הרימו עיניים אל העמוד הקרוב, אולי יושב שם כוס.