צרעת הפלך (פלכית)
פלכית (צרעת הפלך) היא צרעה שחיה בקן מחומר דמוי נייר. כמו הדבורים, גם הקן של הפלכית מוקם על ידי מלכה. הפעם מצאתי קן צעיר, ממש בשלבי ההקמה שלו.

אחת הסיבות לכתיבת הבלוג הזה היא אנוכית לגמרי: בכל שבוע אני חייבת למצוא משהו חדש ומעניין לכתוב עליו, בדרך כלל בקרבת הבית, לעתים במרחבי הישוב.

די קל למצוא צמחים, בעלי חיים או תופעות חדשים שטרם כתבתי עליהם, ובכל זאת בכל שבוע אני מאמצת יותר את עיניי בתקווה למצוא את הגיבור המיוחד של המדור השבועי. הפעם חיפשתי אתונות ומצאת מלוכה. חיפשתי צמחים, ועל אחד הצמחים מצאתי את הפלך של צרעת הפלך (פלכית), עם הגברת בכבודה ובעצמה!

הארוחה של זחלי הצרעה

הפלכית מופרית על ידי זכר פעם אחת בחייה – בסתיו. לאחר ההפריה הזכר מסיים את תפקידו בעולם, ואילו הצרעה הנקבה נכנסת לתרדמת חורף עד האביב. באביב הצרעה הנקבה בונה "קן" שהוא מקבץ של תאי הטלה. הצרעה מטילה ביצה אחת בכל תא, ומוסיפה זחל או חרק אחר שישמש מזון לזחלי הצרעה העומדים לבקוע.

המזון המיועד עובר טיפול לא סימפטי: הצרעה משתקת אותו, כך שהוא שמור בתא ההטלה – חי אבל לא פעיל בכלל. כל זה מפני שלצרעות אין מקרר שאפשר לשמור בו מזון מת. חרק מת נרקב במהרה ובזמן הבקיעה של הזחל הוא כבר אינו שימושי כמזון.

אגב, הצרעה הבוגרת היא בכלל צמחונית, וניזונה מצוף ומאבקת פרחים.

פלכית (צרעת הפלך) מטפלת בקן שלה

הצרעה האם

בשלב הראשון הצרעה שלנו מטפלת בעצמה ברימות שבקעו בתאי ההטלה. היא עפה הלוך ושוב למצוא חתיכות בשר מתאימות. כן, זו אחת ממיני הצרעות שבאות אל הסנדוויץ' טונה שלנו כדי לגנוב חתיכת דג ולקחת הביתה לילדים.

העבודה הקשה הזאת תימשך כארבעים יום – משך הזמן הנדרש להשלמת הגלגול מביצה, דרך רימה ועד לצרעה הבוגרת.

תמו ימי העמל של הצרעה האם. מעתה היא מלכה, כמו מלכת הדבורים. תפקידה היחיד הוא להטיל ביצים. מי יטפל בכל השאר? הילדים, צרעות שבקעו והתפתחו בקן. נקרא להן "פועלות". הן אינן מטילות ביצים וכל תפקידן לטפח את הביצים והרימות שיבקעו בקן.

שומרים על המושבה

הקן שמצאתי הוא קן קלאסי של פלכית – קטן, עגול וצמוד לענף. אני לא חוששת שמא יתפתח למושבת צרעות מאיימת. זה ענף של עשב חד שנתי, הוא לא יכול לשאת משקל של קן גדול. מה שכן, בשנה הבאה הצרעה תחזור ותבנה קן באותו מקום בדיוק.

ואם היא תמות בינתיים? אל דאגה! בדיוק כמו אצל קרובותיהן הדבורים, כשהמלכה חסרה מסיבה כלשהי, בדרך כלל מוות, הפועלות (שאינן מופרות) מטילות ביצים לא מופרות.

בניגוד למצוי בטבע בדרך כלל, הביצים הלא מופרות כן פוריות, ובוקעים מהן זכרים. באופן מוזר עוד יותר, לחלק מאותן ביצים לא מופרות הפועלות יתנו מזון מיוחד, ומביצים אלה יתפתחו צרעות נקבות-מלכות, שיוכלו להזדווג עם אחד הזכרים ולהמשיך את מלאכת הקן בדיוק מאותו מקום שבו עצרה המלכה הקודמת.

פלכית (צרעת הפלך) מטפלת בקן שלה

קירות מנייר

רגע, מה זה הקן הזה? הוא נראה כאילו הוא עשוי מנייר עיתון!

האמת לא מאד רחוקה מכך. הצרעה מגרדת קליפות עצים למין נסורת דקה. את הנסורת הזאת היא מערבבת עם מעט מים ועם רוק דביק. התוצאה ממש מזכירה עיסת נייר, וממנה היא מעצבת את המשושים של הקן.

כל משושה הוא תא, לתוכו יוכנס מזון חי ומשותק, ותוטל ביצה. שלושה ימים לאחר ההטלה בוקעים הזחלים, ולאחר שלושה שבועות של אכילה הם יתגלמו. עכשיו, כשאין צורך להביא עוד מזון לזחל (כי גולם לא אוכל…), הפועלות יכולות לסגור את פתח התא. כעבור שלושה שבועות נוספים תבקע מהגולם צרעה בוגרת.

סיבה לדאגה?

מיטיבי לכת בבלוג הזה אולי זוכרים שהפלכית כבר כיכבה כאן בעבר, גם אז בימי האביב בתקופת חג הפסח. הקן שמצאתי אז כבר היה ותיק, עם הרבה צרעות סביבו. הפעם מצאתי קן צעיר בתחילת דרכו. ממש מתחשק לי להשאיר את הקן במקומו ולצפות בהתפתחויות. אבל הצרעה בחרה לה מקום אסטרטגי שהנכדים שלי מסתובבים בו, ולמרות שהפלכית לא תוקפת סתם, היא כן תוקפת את מי שנתפס כאיום, למשל ילד שרוצה לבדוק "מה זה".

צרעת הפלך מזהה תנועה ממרחק של שישה מטרים. סיכון לא מומלץ. עם זאת, עקיצה של צרעת הפלך כואבת, אבל לא בטירוף. אם אינכם אלרגיים, הרושם של העקיצה יעבור במהרה.

כנראה שבכל זאת אצטרך לוותר על הקן. זה לא קשה, כל מה שנחוץ הוא לקטוף את הענף עם הקן הצמוד אליו ולהרחיק אותו לשטח בר. אגב מומלץ לעשות פעולה כזאת בלילה, אז כל דרי הקן נמצאים בתוכו.