קוטב מצוי (טריבולוס)

צילום: Krzysztof Ziarnek, ויקימדיה

חם בחוץ.. חם במיוחד בהמתנה לאוטובוס… ומה יותר טוב בשעה חמה כזאת, אם לא קוטב?

המכונית במוסך ואני בתחנת האוטובוס. נכון, קצת יותר מ-200 מטר מהבית, אבל תודו שתחנת אוטובוס היא מקום שבו אנשים מעבירים את הזמן ומחפשים משהו להתעניין בו. והנה הוא: ירוק משובב עין, עם פרחים צהובים קטנים אבל מקסימים, ועוד בשיא הקיץ!

עלים ופרח של קוטב מצוי
עלים ופרח של קוטב מצוי. צילום: Krzysztof Ziarnek, ויקימדיה

ובמבט שני, מה זה? קוצי נינג'ה! מין קוצים כאלה שמזכירים מאד את צמח הכרבולת המעצבן שצומח במדשאות שלנו ומאד לא נעים לשבת עליו כי יש לו פירות קוצניים במיוחד. האם הצמח שלפני הוא כרבולת? ברור שלא. הכרבולת פורחת בחורף בפרח סגול פרפרני, והפרי דוקר אבל לא יפה במיוחד. הפרח שלפניי כאן הוא צהוב ועגול לגמרי והפרי הוא סימטרי להפליא.

עלים ופירות של קוטב מצוי
למי שייכים קוצי הנינג'ה האלו? צילום: Le.Loup.Gris, ויקימדיה

נעים להכיר – קוטב

אז מה עושים? מצלמים, ומחפשים ב-Google Lens. ומיד: בינגו! קוטב! קוטב הוא השם. המשפחה: זוגניים. והוא צמח ("עשב") חד שנתי. שרוע – ביטוי שבוטנאים משתמשים בו כדי לתאר צמח שבו ממרכז השורש צומחים הגבעולים לכל הכיוונים, אבל לא לגובה, אלא שרועים על האדמה. העלים ירוקים במידה מפתיעה בקיץ, שעירים ומנוצים (דומים לנוצה).

הקוטב המצוי צומח שרוע. צילום: Forest and Kim Starr, פליקר

עוד קצת חיפוש מגלה שיש ארצות בעולם שבהן הצמח מכונה "גפן הפנצ'רים". הסתכלו שוב על תמונת הפרי ותבינו למה. הפרי קטן ומעוצה – קשיח, ויש לו קוצים ארוכים חדים וחזקים שחודרים בקלות לכפות רגליים יחפות, סוליות נעליים דקות, צמיגי אופניים, ואולי הכי גרוע-הפה והעור של חיות מרעה.

לא מפונק

קוטב מצוי הוא לא צמח נדיר במיוחד. הוא מותאם לאזורים יבשים שבהם רק מעט צמחים אחרים יכולים לשרוד, ופורח בקיץ, עונה שבה פורחים רק מעט צמחים. כבר סיפרנו שפריחת קיץ היא יתרון גדול לצמחים שההאבקה שלהם תלויה בחרקים.

הוא לא מפונק בסוג האדמה שבה יצמח ומסתדר גם באזורים יבשים. בקיצור, יש לו כל המאפיינים של צמחים פולשים (כאלה שמצליחים להסתדר בכל מקום) והוא אכן צומח בארצות וביבשות רבות בעולם, לחלקן הגיע כצמח פולש.

קוץ השטן

חייבים לחזור אל הפרי. יצירת מופת סימטרית שלאחר ההתייבשות מתפרקת בקלות לחמשה כתרים בעלי קוצים אכזריים, שבגללם זכה הקוטב להיקרא בשם העממי "קוץ השטן". כמו אצל צמחי מדבר אחרים, לא כל הזרעים נובטים באותו זמן. הזרע הגדול ביותר נובט ראשון, וזרעים נוספים "מחכים" לצבור יותר לחות לפני שיעזו לנבוט. קוראים לזה פיזור סיכונים.

והקוצים לשם מה? זוהי שיטה להפצת זרעים. הקוצים נצמדים לרגליים או לפרווה של בעלי חיים, ותופסים עליהם "טרמפ" עד שינשרו וייזרעו את עצמם בתחנה חדשה.

פרי של קוטב מצוי
פרי של קוטב מצוי. צילום: Hüseyin Cahid Doğan, ויקימדיה

כמוסות קוטב

ממש הפליא אותי לראות את הכמות של תמונות יפות שזמינות ברשת לפרח הזעיר הזה. אני מודה שלפעמים אני מחפשת ברשת תמונות של פרחים ומתקשה למצוא. למה הקוטב שלנו זוכה ל"בוק" מרשים כל כך? בבדיקה נוספת הבנתי שהתמונות מופיעות על- או על רקע של – צנצנות של תוספי מזון, שמיוצרים מהקטנצ'יק הזה שבצדי הדרך.

לפי האתרים שמוכרים אותו, יש לו מגוון יתרונות בריאותיים, והוא נמכר כתוסף מזון להפחתת רמת הסוכר והכולסטרול בדם. יש מי שטוען גם להשפעות הורמונליות מסויימות, אבל המחקרים לא מאשרים זאת. בתרבויות שונות מלקטים למאכל את העלים והזרעים (כשהם ירוקים).

עוד דברים לראות בטבע פה