אנשים שנתקלים בחומט בפעם הראשונה מתפלאים לראות "נחש עם רגליים". ובאמת, חומט נראה כמו החוליה החסרה בין הנחש מגן עדן שחז"ל אומרים שהיו לו רגליים, לבין הנחשים המוכרים לנו.
את הדמות הנחשית יוצר קודם כל הזנב הארוך. שימו לב ליחס בין הגוף (עד הרגליים האחוריות) לבין הזנב (שאחרי הרגליים האחוריות). לדמות הארוכה תורם גם גופו הדק, שיוצר פרופורציה נחשית.
לטעות הנפוצה תורמת גם צורת התנועה של החומט הגמד, בתנועת פיתול, כמו נחש. הסיבה לכך גלויה לעין. אמנם יש לו רגליים, אבל הן קטנות, מנוונות וחלשות, לא כאלה שאפשר להתהלך בהן.
די קל לצוד אותו. הוא לא מסוכן בכלל, והוא קטן – עד עשרה סנטימטרים אורך, כולל הזנב. למעשה, חומט גמד הוא אחד הזוחלים הקטנים ביותר בארץ, והקטן ביותר מבין החומטים.
שובר לבבות קטן
אזהרה: נכון שחומט גמד הוא חמודי קטן, אבל אם תצודו אותו ייתכן שיישבר לכם הלב. איך? למה? מפני שלחומט הגמד יש שיטת התגוננות שמבוססת על הקרבה: וותר על הזנב והצל את הגוף. לשיטה הזו קוראים "אוטוטומיה", וגם זוחלים אחרים כמו שממיות וחרדונים משתמשים בה.
אם תלכדו את החומט והוא יחשוש לחייו, הוא ינתק את הזנב מהגוף וישתדל לברוח בלעדיו. הזנב המתנתק ממשיך לרטוט ולהתפתל במשך זמן מספיק שיעסיק את הטורף הפוטנציאלי, בזמן שהטרף האמיתי, גוף החומט, כבר נס וברח.
קרה לכם? אל דאגה. זנב חדש יצמח במקום הזנב האבוד, אבל כשתראו חומט עם זנב מחליף, אתם כבר תזהו שזה לא זה.
המנצח הגדול בתחרות המצמוצים
מצאתם חומט והסתכלתם לו ישר בעיניים?
שמתם לב למשהו מוזר?
החומט לא ממצמץ. בעצם, אין לו בכלל עפעפיים. לא, סליחה. אדייק: יש לו עפעפיים, אבל הם שקופים ומאוחים ("דבוקים"), כאילו יש לו משקפי שחיה נצחיות, שאין להורידן.
איפה מוצאים חומט?
באתרים השונים כותבים שהחומט הגמד הוא ביישן. אני לא שמתי לב. לעתים קרובות בימות הקיץ אפשר למצוא בשדות חומט גמד, מפני שזמן הפעילות שלו הוא בשעות היום.
לחומט אין בית. בלילה הוא מוצא לו אבן שניתן להסתתר מתחתיה.
הוא גם לא בונה קן למשפחה. הנקבה חופרת גומה באדמה, מטילה בה שתיים-שלוש ביצים והולכת לדרכה. כך, אגב, נוהגים רוב הזוחלים. בבוא היום יבקעו חומטים צעירים ומיד ילמדו להסתדר לבד בעולם. מי שלא ילמד – ייטרף.
החומט הגמד הוא טורף, אבל הוא גם קטנטן וגם מתקשה בריצה. לכן הוא אוכל חרקים קטנים ואיטיים, לדוגמה זחלים וגלמים של זבובים ונמלים.
קישור לתמונה הראשית של הפוסט בויקימדיה: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ablepharus_rueppellii_in_Megiddo.jpg