כרגיל בימי הקיץ העיניים מחפשות קצת ירוק להיאחז בו, והנה הוא, בשולי גינות ודרכים, עם שפע עלים ירוקים די גדולים, פרחים קטנים לבנים חינניים ואפילו פירות קטנים שמזכירים צרור עגבניות ננסיות.
סולנום שחור מוכר לחלקנו משמו העממי: ענבי השועל. מעניין שכמו רבים מצמחי הקיץ שהזכרנו, על אף שהם ממשפחות צמחים שונות, גם הסולנום משגשג באדמה עשירה בחנקן כמו צידי דרכים, גינות, תילי אשפה וחורבות.
מראהו המרשים של שיח הסולנום השחור לא מסגיר את העובדה שהוא חד שנתי, או לכל היותר חי שנים בודדות. החזיקו את הענף בידכם. מששו. אתם מרגישים את ה"מקצועות" (פינות)? גבעול של סולנום הוא לא עגול אלא בעל זוויות. הגבעול ירוק ורך, לא מעוצה. כלומר לא מדובר בשיח. אם זכה להאריך ימים אולי יש לו בסיס דמוי גזע מעוצה, במקרה כזה המדענים יקראו לו "בן שיח".
פרחים ללא צוף
נתבונן רגע בפרחים. נראים לכם מוכרים? ככה בדיוק נראים פרחי העגבניה, הפלפל והחציל וגם תפוח האדמה. אלו הפרחים הקלאסיים של משפחת הסולניים.
נישאר רגע עם הפרחים. הם קטנים ולבנים ומתבוננים בענווה כלפי מטה. על מנת לראות את מלוא יופיו של הפרח נצטרך להציץ מלמטה או לאחוז את הפרח באצבעות ולהפוך אותו. הופה! זה לא סתם פרח לבן. יש לו מרכז צהוב בולט לעין, שמורכב מהאבקנים והמאבקים הצהובים שלו. הפרחים אינם בודדים אלא מקובצים בתפרחת של חמישה עד עשרה פרחים.
כבר דיברנו על כך שמשתלם לפרוח בקיץ. התחרות על מאביקים קטנה. ואכן פרחי הסולנום מספקים הרבה אבקה אבל לא טורחים להציע צוף. אין צורך, ממילא החרקים יבואו לבקר במלון היחיד שפתוח…
הקרוב הרעיל של העגבניה
ברשימה שלמעלה כתבתי שמות של צמחי מאכל ידועים ממשפחת הסולניים, אבל המשפחה בכללותה דווקא רעילה. זאת הסיבה שכשהגיעו העגבניות הראשונות מאמריקה לאירופה, אנשים לא הסכימו לגעת בהן, ונדרשה עבודת שיווק כדי לשכנע שמדובר בצמח מאכל כשר.
הפירות של הסולנום השחור, כמו כל חלקי הצמח ואף יותר מהם, רעילים. אנשים שכמוני נוטים לטעום כל פרי בר מתבקשים להימנע הפעם (ולא רק הפעם. אל תטעמו פירות בר שאינכם מכירים). בתחילת ההבשלה הפירות אדומים ולאט לאט הם משחירים, ומכאן מקור השם סולנום שחור.
על אותו שיח באותו זמן נוכל לראות גם פרחים וגם אשכול פירות. כאמור, הפרי מזכיר עגבניה, והוא גם בנוי כמוה: פרי עסיסי המכיל זרעים רבים, וכמו שאר הפירות העסיסיים תפקידו לפתות בעלי חיים לאכול ממנו ואז להפריש את הזרעים ולהפיץ את הצמח.
לא הבנתי. אמרת שהפרי רעיל! כן, רעיל לבני אדם, אבל לא לציפורים ועטלפים. הפרי ממש מתוכנן לעבור במערכת העיכול של ציפורים. המעבר של הזרעים במערכת העיכול מזרז את הנביטה.
כבר הזכרנו, שרעילות מבטיחה לצמח הישרדות, במיוחד כאשר זהו אחד הצמחים הירוקים בעונת הקיץ וממש מתחשק לאכול אותו. אבל רעילות היא אחותה של הרפואה. תרופות בכמות גדולה, כידוע, הן רעילות. ולהיפך, שימוש בצמח רעיל באופן נכון ובמינון נכון יכול לרפא. המדור הזה לא עוסק בתחום, לשם כך יש מומחים ואתרים מתמחים. אנחנו צריכים לזכור דווקא את הרעילות ולהזהיר את ילדינו.