חם… מי שלא מחפש לעצמו מקווה מים קריר להתנחל בו, שיקום 🙂
התורה קושרת יחד "מעין ובור מקוה מים" (ויקרא יא לו). האם זה אומר שמעיין ובור זה אותו דבר?
לא כך סובר הנביא שמשווה מעין, "מקור מים חיים", אל מול "בורות נשברים" (ירמיהו ב, יג). אז נראה שזה לא אותו דבר, ומכאן גם שיש טעות כלשהי בשיר היפה: "אל בורות המים אל בורות המים אל המעיין"…
בשנים האחרונות צצים בכל מיני יישובים "מעיינות". כשאתם הולכים ל"מעין" כזה, יש סיכוי שהלכתם לבריכת מים מלאכותית שמולאה במי מקורות מתוך צינור. ישובים לא באמת "בונים מעיינות". אלא אם מצאו מעיין אמיתי וחשפו אותו.
איך נוצר מעיין?
מעין הוא נביעה טבעית של מי גשמים שחלחלו באדמה בחורף. כמות המשקעים בהרי יהודה הדרומיים לא מספיקה כדי לייצר מעינות. לכן באזורים עם מעט גשם, כמו אזור ספר המדבר, כמעט שאין מעיינות.
דבר נוסף שנחוץ לטבע כדי לייצר מעין הוא שכבת סלע אטימה למים, כזאת שהמים המחלחלים ייעצרו על גביה ולא ימשיכו לעומק האדמה. מעיין חושף רק חלק מהשכבה הנושאת מים. חציבה לעומק ההר עשויה להגביר את שפיעת המים. על פי העיקרון הזה נחצבו הנקרות של מעינות רבים המוכרים לכם, כמו בסטף.
למה צריך בורות מים?
במישור החוף ובנגב חפרו בארות. אבל מהי באר? חפירה מלאכותית לעומק האדמה במטרה לחשוף מי תהום.
בני אדם שהתיישבו בהר הדרומי בארץ ישראל לאורך הדורות לא יכלו לסמוך על מעינות או על בארות כמקורות מים. כמו שכבר ציינו, מעיינות נדירים באזור הזה, וגם אין כמעט מי תהום גבוהים מספיק שניתן להגיע אליהם בחפירה כדי ליצור באר.
אבל המתיישבים באזורים האלו הבחינו בתופעה אחרת: גבי מים. יש סביבנו משטחי סלע גדולים ונרחבים, כמעט מאוזנים. כאלה שמי הגשם כמעט לא זורמים מהם. וכשמי הגשם נשארים מספיק זמן על סלע גיר, הם ממיסים אותו ויוצרים גב.
מה זה גב? שלולית בסלע. במשך השנים החור בסלע הולך וגדל, והגב הוא כבר בור. כך המתיישב הקדום שם לב, שניתן לאגור מי גשם. איך? אם נחפור בור גדול מספיק ונמצא דרך למנוע מהמים לברוח מתוכו.
כבר אלפי שנים יושבי ההר הדרומי בארץ ישראל (כולל ירושלים) שותים בקיץ את מי הגשם שנאגרו בבורות במשך החורף.
איך יוצרים בור מים?
לא נעסוק כאן בהנדסה, רק נציין שני פרטים הגלויים לעין:
1. פתח הבור הוא קטן ולא מרשים. אל תסיקו מכך מסקנה לגבי גודל הבור שמתחת לאדמה. הפתח הקטן נועד לצמצם אובדן מים בהתאדות והוא כמובן גם בטיחותי יותר.
2. אמרנו שכמות המשקעים באזור קטנה מאד, אז איך ממלאים בור שלם במים? על ידי איסוף המים מכל הסביבה. בעיר כמו ירושלים נאספו מים לבור המשפחתי מגגות הבתים ומהחצר המרוצפת. שטח גדול פי כמה משטחו של הבור עצמו.
על הגבעות של הרי יהודה המים נאספים ממשטחי הסלע הגדולים. לכו אל הבור הקרוב וחפשו בתחתיתו את פתח כניסת המים (לא, המים לא נכנסים לבור דרך הפתח העליון). שימו לב לתעלה המגיעה אליו. אם זה בור מתוחזק כראוי, התעלה שלמה וגם מתפצלת כדי לאסוף מים מכמה משטחי סלע.
לאלה מאיתנו שנוהגים לטבול בבורות חשוב להגיד, שבחלק מבורות המים באזורנו המים אינם מי גשם אלא מים שהובאו על ידי צינור או על ידי מיכלית. הסיבה: המים בבורות המשמשים להשקיית הצאן לא תמיד מספיקים עד עונת הגשמים הבאה, אבל הצאן חייב לשתות. הרועים ממלאים את הבור במים ומשתמשים בו כמיכל איסוף.