חשבתם שגבי מים יש רק במדבר? תחשבו שוב. אחרי הגשם מתמלאות אדמות הטרשים בגבי מים קטנים ובינוניים. איך הם נוצרים?

באדמות הטרשים של הרי יהודה אפשר לראות אחרי הגשם גבי מים קטנים ובינוניים, עמוקים ורדודים.

גבי מים? חשבתי שגבי מים יש רק בנחלי המדבר אחרי הגשם!
ובכן, גבי מים נוצרים גם על משטחי הסלע. ובהרים בסביבתנו יש משטחי סלע גדולים.

איך נוצר גב מים?

משטח הסלע מתחמם לאט בשעות יום ומתקרר לאט בלילה. כאשר יורד עליו טל, הסלע החם לא מאפשר שקיעת טל על פניו. אבל כאשר הגשם יורד נרטבים כל פני הסלע. המים בעננים הם מים מזוקקים – מים בלבד. כל שאר החומרים שהיו בהם נשארים במקור המים שממנו המים התאדו (לדוגמה הים).

בזמן המסע של טיפת גשם מהענן לארץ, המים ממיסים את הפחמן הדו חמצני שבאוויר והופכים לחומצה חלשה. חומצה ממיסה סלעי גיר ודולומיט (שגם הוא צורה של גיר), ובתהליך איטי מאד יוצרות בהם שקעים. בשקע הקטן מתאספים מי גשם, שהם כאמור חומצה חלשה, והם ממיסים עוד את הסלע. כך בתהליך איטי השקע גדל וגדל, והופך לבור עגול – גב.

גבי מים

ככה זה מתחיל…

איך נוצר בסלע השקע הראשון, שלתוכו נכנסת הטיפה הראשונה? בהתחלה כל המשטח רטוב במי גשם חומציים, חומצה שמתחילה לפרק את כל המשטח בצורה שווה. אל המשטח הלח מגיעים מיקרואורגניזמים כמו פטריות זעירות, מיקרוסקופיות, והם מתחילים להמיס בסלע שקעים זעירים.

צורת הצמיחה של המיקרואורגניזמים היא לכל הכיוונים, במעין מעגל. לכן צורת השקע המומס שהם יוצרים היא עגולה, והמקום הותיק ביותר – זה שבו צמחה הפטריה הראשונה – הוא גם העמוק ביותר. תוכלו לראות עשרות ומאות גומות קטנות במגוון הסלעים בסביבתכם. לא על כולם – אבל זה כבר דורש מדור נפרד.

בכל מקרה, לאחר שיש גומה בסלע, ובתוכה מתאספים עוד מי גשם חומציים, תהליך ההמסה נמשך. אם אין הפרעה, תהליך ההמסה מתרחש בצורה שווה לל הכיוונים ונוצרים הגבים עגולים יחסית.

מה אפשר למצוא בגבי המים?

בכל שנה, כשהגשם יורד, מים זורמים על משטח הסלע ומתנקזים לתוכו. תהליך ההמסה נמשך עוד ועוד וכך נוצרות שלוליות המים היחסית גדולות, אלה שמשמשות בית לאצות (כן, כן), מקום הטלה לקרפדות, וסביבת חיים ליצורי מים נוספים.

אם מסיבה כלשהי הגב מתמלא באדמה, הצירוף של אדמה ומים יוצר סביבה לחה וטובה לצמיחה כבר בתחילת החורף, וכך נוצרות ערוגות עגולות קטנות של עשב ופרחים.