נבט
הנבטים שיוצאים אחרי הגשם, נראים שונים מאוד מהעלים של הצמח הבוגר שיתפתח מהם. ההבדל במראה נובע מהתפקידים השונים של כל שלב בחיי הצמח.

סוף סוף ירד הגשם הטוב הראשון, ובחצרות מתחילים לראות את הנבטים הראשונים. אם עדיין לא ראיתם נבטים, חכו לגשם השני…

למה נבטים מעניינים אותנו?

אם תשאלו את אתרי הלקטנים, תגלו שאותם הנבטים מעניינים לצורכי מאכל. כמובן חשוב להם לדעת שמדובר בנבט בטוח לאכילה, ולאיזה טעם לצפות.

אם תשאלו גנן מצטיין, אולי חשוב לו להבחין בין נבט של צמח שרצוי לו בגינה לבין נבט של ”צמח רע". כמובן הכי קל להיפטר מצמח לא רצוי כאשר הוא רק נבט זעיר.

אותי נבטים מעניינים מפני שהם כל כך שונים מהעלים של הצמח הבוגר שהם יהיו. מי שלא מכיר את הנבט לא יצליח לנחש מה הצמח שיתפתח ממנו.

עלים ופסיגים

נבט הוא רק עלה אחד או שניים. העלים הראשונים האלה נקראים פסיגים. הם מתפתחים מהזרע עצמו, וכשאתם מסתכלים על נבט "בוגר" תוכלו לראות איך שאר הצמח יוצא מבין הפסיגים.

ואיך נראה "שאר הצמח"? גבעול זעיר עם עלים בעלי צורה שונה מצורת הפסיגים, והיא הצורה של עליו הקבועים של הצמח, רק מיניאטורית.

צמח צעיר. העלים בבסיס הם העלים של הנבט, והם עגלגלים. מתוכם צומח גבעול דק, שממנו יוצאים עלים בצורת אליפסה צרה.
צמח צעיר. העלים בבסיס הם העלים של הנבט. אפשר לראות שהצורה שלהם שונה מהצורה של העלים העליונים.
עלים קוצניים קטנים יוצאים מתוך נבט עם עלים עגלגלים וחלקים
ותסתכלו על הקטנצ'יק הזה. הצלחתם לראות את העלים הקוצניים שיוצאים מתוך העלים העגלגלים של הנבט?

כשאנחנו רואים שדה מלא ”עשב דקיק ונמוך“, אנחנו למעשה רואים שדה שהחלה בו נביטת הדגניים (שיבולת שועל, דוחן, מיני שעורה ועוד). לכל אלה יש נבטים בעלי פסיג אחד, והם שייכים לקבוצת החד פסיגיים. הצורה של הפסיג היחיד הזה היא בדרך כלל ארוכה וצרה, ובדרך כלל דווקא כן דומה לעלה הבוגר. הקבוצה הזאת כוללת את הדגניים והשושניים, שלרובם עלים בוגרים ארוכים וישרים.

נבט של צמח חד-פסיגי - בעל צורה ארוכה וצרה
נבט של צמח חד-פסיגי

במקומות אחרים נראה את הדו-פסיגיים – צמחים שלנבט שלהם יש שני פסיגים. הפסיגים הללו בדרך כלל עגולים או אליפטיים, והם אלה שאי אפשר לחזות את צורת העלים שיתפתחו מהם בהמשך.

נבטים של צמח דו-פסיגי - עם עלים אליפטיים
העלים של הנבטים הדו-פסיגיים הם בדרך כלל עגולים או אליפטיים

למה הנבט שונה מהעלים של הצמח הבוגר?

הנבט מתפתח בסביבה שונה מזו של הצמח הבוגר. הוא מתחיל את חייו בתוך האדמה או מתחת לשכבת עלים יבשים, וצריך להיות מותאם לתנאים אלה. זו הסיבה שעלי הנבט קטנים ועדינים, כדי שיוכלו לחדור בקלות דרך הקרקע ולעלות אל פני השטח.

נבטים בוקעים מתוך האדמה
המבנה של עלי הנבט מאפשר להם לחדור את הקרקע ולעלות בקלות אל פני השטח

כולנו זוכרים עוד מהגן איך הנבטנו צמחים על פיסת צמר גפן רטובה. בשלב הראשוני של התפתחות הנבט מספיקים לו קצת מים.

בנבטים מתקיים נס של תחיית המתים: זרעים, שנראים לנו כמו חומר ”מת“, הם מאגר של חומרי מזון. נרטבים מתחיל תהליך שהופך את המזון הזה לזמין לשימוש הנבט. הנבט מקבל מהפסיגים את החומרים והאנרגיה שמאפשרים לו להתחיל את חייו, להצמיח שורשון, ולפתח את העלים הקבועים שלו.

כך אפשר להבין מדוע פסיגי הנבט מכילים ריכוזים גבוהים במיוחד של ויטמינים, אנזימים, נוגדי חימצון ועוד, כל מה שנחוץ לתחילת החיים. אגב, זה מה שגורם לבחירה של בריאותנים לאכול דווקא נבטים. הצמח, בכל אופן, ממשיך את חייו ומה שהספיק בשלב הראשוני של הנביטה כבר לא מספיק. הוא זקוק לעלים שמבצעים משימות רבות: פוטוסינתזה, הובלת מים וחומרים מזינים, והגנה מפני מזיקים. כל אלה דורשים שיהיו לעלה צורה, גודל, מבנה ומרקם שונים מהנבט.

אני מזמינה אתכם לצאת לגינה, למצוא נבטים לצלם, לנחש איזה צמח יתפתח מהם, לסמן את המקום, ולבדוק בהמשך העונה אם ניחשתם נכון.