בזמן זה בשנה המאתגרת שלנו אין עדיין כמות הירוק קטנה, ופרחים… פרחים כמעט שאין.
כשכבר רואים עלים ירוקים ומרשימים, ובוודאי אם רואים פריחה, יש סיכוי גדול שלפנינו צמח בעל בצל או פקעת, שיכול להרשות לעצמו לצאת לאור, בזכות המאגר המאוחסן לו מתחת לאדמה.
רוב צמחי הבצל והפקעת שייכים למספר קטן של משפחות צמחים, בעיקר ”שושניים“ ו“איריסים“, ויש להם מאפיינים דומים.
מה רואים?
קודם כל רואים עלים ישרים וארוכים, שמזכירים קצת את עלי העשב, רק קשיחים יותר ובעלי גוון כהה ומבריק יותר מסתם עשב. ובכל זאת יש משותף לעשב ולצמחים שלנו. הצמחים ממשפחת האיריסים ומסדרת השושניים הם "חד פסיגיים". בשעת הנביטה הזרעים מצמיחים פסיג (עלה) אחד בלבד (ולא שני פסיגים – זוג עלעלים – כמו הנבטים של הצמחים הדו פסיגיים). הפסיג הזה מתפתח לעלים ישרים וארוכים, שבהם עורקים מקבילים (ולא מסודרים בצורת "עץ" כמו בעלים של צמחים "רגילים", דו פסיגיים). לצמחים הללו יש בדרך כלל גבעול מרכזי אחד ולעתים קרובות כל העלים שלהם מרוכזים בתחתית הגבעול בשושנת עלים.
ומה מסתתר מתחת לפני השטח?
הבצל – גדול או קטן, ולפעמים דווקא פקעת – ששמור באדמה מחורף לחורף, אוגר מים ומזון כדי לאפשר את הצמיחה בחורף הבא.
אילו צמחי בצל ופקעת אפשר למצוא עכשיו?
בשדות שלצערנו עדיין חומים עם אדמה חשופה, ניכרים עלים של רבים מצמחי הבצל , אבל רובם כבר – או עדיין – לא פורחים.
מי כן פורח כאן ועכשיו? נציגה מסדרת השושניים ונציג ממשפחת האיריסים.
העירית וסדרת השושניים
מסדרת השושניים, והבולטת ביותר עכשיו – עירית. העירית שולטת בגבעות סביבנו עם צרור גדול של עלים צרים וארוכים, עמוד פריחה גבוה ואשכולות פרחים וורודים. לעירית אין בצל אלא פקעת דמויית אצבעות.
מה משמעות השם "שושניים"? שומעים את ה"שש" (6)? לכל פרחים השושניים יש שישה עלי כותרת וגם שישה אבקנים. במבט ראשון אנחנו רואים את כל ששת העלים, אבל במבט שני בדרך כלל נבחין שלמרות שהם לכאורה מסודרים במעגל, העלים מחולקים לשתי קומות- שלוש למטה ועוד שלוש מעליהם. לפעמים יש הבדל בין שתי הקומות בצורה או בגודל של העלים.
אירוס ארץ ישראלי
צמח בצל אחר שפורח עכשיו ואיננו שייך למשפחה הוא האירוס הארץ ישראלי, שגם עליו סיפרנו בשנה שעברה. האירוס הארץ ישראלי שונה מרוב האיריסים, בכך שהוא בעל גבעול קצר מאד, והצמח ממש צמוד לאדמה. מוזר ומעניין – גם לאיריס יש שישה עלי כותרת, אבל במקרה של משפחת האיריסים כל אחד משלושת העלים שב"קומה השניה" חופף מעל אחד משלושת העלים שבקומה הראשונה וביחד הם יוצרים מין צינורית. כך מקבל האיריס צורה של פרח המורכב משלושה צינורות.
איך צמחי בצל ופקעת מתרבים?
בצלים ופקעות הם פטנטים מופלאים, לא רק בזכות היותם מחסני מזון, אלא גם בגלל צורת הרביה המיוחדת שהם מאפשרים. הבצל והפקעת נבראו כך שהם יכולים להתחלק לשניים, ובעצם להפוך לשני צמחי נפרדים. התכונה הזאת מסבירה למה פעמים רבות נראה את הצמחים האלה מופיעים ב"גוש" של כמה צמחים ביחד.
צורת רביה כזאת נקראת "רביה צמחית" או "רביה וגטטיבית", והתוצרים שלה הם שני צמחים בעלי אותן תכונות בדיוק. מכיוון שהתנאים בסביבת החיים עשויים להשתנות, רק מין שיש בו מגוון צמחים שיתמודדו עם מגוון תנאים ישרוד לאורך דורות. לכן גם לצמחי הבצל והפקעת יש פרחים, שיש בהם זכר ונקבה, ושלאחר הרביה מצמיחים פירות שבהם זרעים מהן יצמחו צמחים חדשים, בעלי תכונות שחלקן שונות מצמחי ה"אם" וה"אב".
בחצרי הפרטית שתלתי מינים רבים של צמחי בצל ופקעת – חצב, בן חצב, סייפנים, צבעונים, נרקיסים ורקפות. הבצלים והפקעות מסתתרים באדמה, מתרבים בה בשקט ומפתיעים אותי בכל שנה מחדש בפריחה שלא טרחתי בה. מומלץ.