ציפורים בשקיעה
בשעת השקיעה אפשר לראות להקות של ציפורים עפות יחד ונבלעות בבת אחת באחד העצים. התופעה הזו נקראת "לינה מקובצת", והיא מאפיינת ציפורים רבות.

בימים אלה, שהשמש שוקעת מוקדם יחסית, אם אתם יוצאים מהמכולת בשעה שש-שש וחצי בערב, אתם ודאי שומעים את הכמות המטורפת של ציפצופים, שריקות ומנגינות שעולות מעצי האורן בסביבת המרכז. עצים אלה הם "עצי הציפורים" של סוסיא, וציפורי האזור יחזרו אליהם שוב ושוב מדי לילה.

לא הלכתם למכולת בשעה הזאת? מומלץ לצאת במיוחד בשעות המתאימות, לתפוס עמדת תצפית, ולעקוב אחרי הציפורים שמגיעות בתעופה – יחידות, קבוצות וגם כמות גדולה בבת אחת. הציפורים עושות מעל העצים תרגילי תעופה כמו ריקוד שמים קבוצתי, ולפתע נוחתות ונבלעות בין ענפי העצים, ולא נודע כי באו אל קרבם. התופעה הזו נקראת "לינה מקובצת", והיא מאפיינת ציפורים רבות, קטנות וגדולות.

ציפורים עפות לעץ השינה שלהן

לפני כשבועיים נקלעתי למעבר מיתר בשעת השקיעה. עמדתי בחניה שמעבר למחסום והרגשתי כמו באגמון החולה (בתי שהיתה איתי אמרה שגם הריח כמו בביצה. אבל היה שווה). להקות גדולות של ציפורים גדולות וקטנות מגיעות על רקע השקיעה ונוחתות אל העצים. מומלץ לבקר! אבל בינתיים נסתפק בעצי הציפורים שלנו.

הנחיתה למקום הלינה מאזור ההתכנסות מתרחשת מ-5 דקות לפני השקיעה ועד כ-10 דקות לאחריה. איך בדיוק באותו רגע מגיעה כמות גדולה של ציפורים בבת אחת? ובכן, חלק ממיני הציפורים מתכוננות מראש. הן מתכנסות במקומות ריכוז שנקבעו מראש באיזו דרך מסתורית. אתם יכולים לקראת ערב לראות להקות של עשרות ציפורים עומדות למשל על חוטי חשמל או על גג, שומרות מרחק זו מזו ומטפלות בנוצות שלהן. ואז, כאילו לפי אות, כולן מתרוממות יחד ועפות כגוש אחד אל מקום הלינה. מי שסקרן מספיק וחרוץ מספיק מוזמן לחזור למקום התצפית כחצי שעה לפני הזריחה, אז להקות של ציפורים מתעוררות בקול רעש גדול, בוקעות בבת אחת מהעץ ומתעופפות בלהקות גדולות עד לפיזור.

בואו נחזור לשעת השקיעה. רעש של ציוצים רמים נשמע במשך כחצי שעה אחרי השקיעה. זה כנראה הזמן שבו הציפורים נאבקות על מקומות שינה נוחים במלון שלהן.

לישון בעיניים פקוחות

ציפורים נתונות בסכנה מתמדת בצד טורפים שונים גם כאשר הן על העץ. לכן גם בלילה הן למעשה רק חצי ישנות. ציפורים הן המין היחיד בטבע שיכול "לכבות" צד אחד של המוח למנוחה בזמן שהצד השני של המוח פעיל וערני. אצל הציפור כל עין מקושרת לצד אחד של המוח (עין ימין לצד שמאל ועין שמאל לצד ימין). הציפורים ישנות עם עין אחת פתוחה. תכונה ייחודית זו מספקת להן הגנה ייחודית במהלך השינה. הכפילו עין פקוחה פי מאות ציפורים ותקבלו ביטחון מיטבי עד כמה שניתן. סביר להניח שיותר ציפורים ישימו לב לטורף המתקרב ויזהירו את הציפורים האחרות.

למה הציפורים מצטופפות?

דיברנו על ההגנה שהציפורים מעניקות זו לזו. בנוסף , שינה בחבורה מסייעת לציפורים לשמור על חום גופן בלילות הקרים. ובכל זאת חוקרים תמהו על המאמץ שציפורים עושות. הרי עצים מתאימים ללינה לא חסרים וכדי להתחמם או להגן מפני טורפים מספיקה גם קבוצה של כמה מאות ציפורים. מה היתרון של לינה משותפת לפעמים עם עשרות אלפי ציפורים? למה ציפורים לפעמים עפות עשרות קילומטרים כדי להגיע לאתר לינה משותף. למה להצטופף?

חוקרי הציפורים הישראלים אמוץ ואבישג זהבי חשבו שהתשובה קשורה לא לשעות הלילה, אלא דווקא לשעת ההשכמה בבוקר: הלינה המקובצת משמשת למעשה מרכז מודיעין למציאות של מזון. העופות שאינם יודעים היכן מצוי המזון עוקבים בבוקר אחרי הציפורים שעפות בביטחון ובקו ישר, כדרכו ש"אחד שיודע" איפה המזון נמצא. לכן חשובה לא רק שעת לינה משותפת, אלא גם שעת השכמה משותפת.

לציפורים יש שעון פנימי שמכוון היטב לזמני הזריחה והשקיעה. גם לבני האדם נבראו מנגנונים כאלה, אבל אנחנו שיבשנו את שלנו עם תאורה בלתי פוסקת בבית ובחוץ (ולא נשכח את המסכים הכחולים). תאורת הרחוב פוגעת גם במנגנונים של הציפורים. זאת אחת הסיבות לכך שעץ הציפורים אף פעם לא לגמרי שקט. ציפור פוקחת עין תורנית ורואה אור. לוקח לה זמן להבין שהבוקר טרם הגיע. לדעתי הבחירה של צפורי סוסיא לישון דווקא בעצים שמאחורי המכולת נובעת מכך שזה אחד האזורים היותר חשוכים בישוב.