נקר סורי

צילום: אביאל דהן

הנקר הסורי הוא ציפור די ביישנית. אז אולי לא ראיתם אותו, אבל יתכן מאוד ששמעתם את הנקישות שלו בעצים. למה הנקר קודח בעצים? ומה הקשר לצינורות?

תודה לאביאל דהן שחסך לי את הבחירה הקשה בין המוני הפרחים בשטח אחרי גשמי הברכה. אביאל שלח לווטסאפ תמונות של נקר סורי… אז יש לנו זוכה. ציפור, לא פרח.

נקר? מה זה? בחיים לא ראיתי…

כן, הנקר די צנוע או חששן, אז אולי לא ראיתם, אבל בוודאי שמעתם. מדי פעם שומעים קול טרטור, קומפרסור קטן ומהיר, הפסקה קצרה, ושוב אותו טרטור. הקול נשמע למרחקים גדולים, וכל מי שלא היה בדיוק בטלפון באותו רגע, ודאי שמע אותו. השאלה היא מה סיפרתם לעצמכם שאתם שומעים. כי כל העניין הוא לגלות סקרנות לנעשה סביבנו, וככה נגלה עולם עשיר בהרבה ממה שנדמה לנו.

אם חיפשתם את מקור הקול, יש סיכוי טוב שראיתם אותו. יחסית לרבות מציפורי ארצנו הנקר הוא עוף צבעוני: חלקו התחתון של הגוף לבן, החלקים העליונים משובצים שחור ולבן, והצבע הבולט ביותר: אדום. השפה המקצועית קוראת לחלק האדום "שת". אנחנו נגיד: טוסיק או תת-זנב. אם ראיתם נקר זכר, לא פספסתם גם את הכיפה האדומה שעל ראשו.

אגב זה שבתמונה כאן הוא כנראה נקר זכר צעיר. הוא נראה קצת שמנמן ועגלגל, ופחות ”בנוי לתלפיות“ מאשר הבוגר.

למה הנקר מנקר?

מה יש לו נגד עצים? למה הוא חופר בהם ככה?

שלוש סיבות:

אחת – מזון. גם עצים בריאים ויפים יכולים לשמש משכן לתולעים, או ליתר דיוק זחלים שמנמנים וטעימים. הזחל חי מתחת לקליפה (ולפעמים כשקליפת עץ נושרת אתם רואים את סבך התעלות הרדודות שהיו מתחת לקליפה). הנקישות משמשות לחשיפת מה שסמוי מן העין. הנקר מקיש על הגזע נקישה קצרה, ואז , עוצר ומקשיב… הנקישות עשויות לגרום לזחלים המסתתרים אי נוחות שתגרום להם לזוז ממקומם.

השמיעה המעולה של הנקר מאפשרת לו לשמוע את הזחלים זזים. הנקר גם מפענח את ההדים החוזרים מהנקישות שלו, ויכול לדעת אם מתחת לקליפת העץ יש מחילה של זחל. נחשפה המחילה או התגלה ממקומו של זחל? עברנו לסדרת נקישות חזקה וארוכה שנועדה לקדוח בגזע העץ, ולחשוף את המחילה ואת הזחל שבתוכה. לנקר יש לשון ארוכה, דביקה ובעלת זיזים. הוא נועץ את הלשון הזאת בחור שיצר, ומדביק או משפד את הזחל כדי למשוך אותו החוצה.

הלשון הדביקה של הנקר עוזרת לו לתפוס זחלים. צילום: Hu lei, מאגר Unsplash

חיזור ושמירת טריטוריה

סיבה שניה לקולות הנקישה היא חיזור ושמירת טריטוריה.

קולות התיפוף משמשים אמצעי תקשורת בין בני הזוג בעונת החיזור. עונת החיזור כבר החלה, והיא תימשך עד פסח בערך. זה הזמן שבו נשמעות למרחוק הנקישות המהירות שעיקר תפקידן הוא להישמע. הנקר שומר על טריטוריה ובאמצעות הנקישות הוא מכריז על נחלתו. כמובן שמירת טריטוריה מתבטאת גם בקרבות קולניים. אגב, זכר תמיד יגרש זכר ונקבה תגרש נקבה.

דירת שלושה חדרים

הסיבה שלישית לחפירה בעץ היא קינון. לאחר חיזור מוצלח צריכים לבנות קן, או במקרה של הנקר – לקדוח קן. עומק הקן בגזע העץ הוא כארבעים סנטימטרים. קשה להבחין בכך מבחוץ, שכן קוטר הקן קטן יחסית, פחות מחמישה סנטימטרים, מחילה אופקית ארוכה, שממנה יורדת מחילה אנכית אל החדר המרווח.

רוב הציפורים לא גרות בקן מחוץ לעונת הרבייה. הן סתם ישנות בין ענפי עצים וכדומה. לא כך הנקרים. הם ממש גרים בקן כל השנה, ולשם כך משפחת נקרים קודחת שלושה קינים: קן המשמש לרביה, קן פרטי לזכר וקן פרטי לנקבה.

הפתח של הקן קטן, אבל בפנים יש חדר מרווח. צילום: Hovev ויקימדיה

שתי אצבעות מלפנים, שתיים מאחור

אם התמזל מזלכם וראיתם נקר על עץ, אולי שמתם לב שהוא נצמד אל הגזע במקביל אליו, ואחר כך מתחיל לטפס כלפי מעלה, לא בקו ישר אלא בתנועה סיבובית. צורת העמידה על העץ ייחודית לנקר, ויש לו רגלים שנבראו במיוחד לשם כך: בעוד אצל רוב הציפורים יש שלוש אצבעות מלפנים ואחת מאחור, לנקר יש שתי אצבעות מלפנים ושתים מאחור. מזכיר לכם משהו? נכון, גם לתוכים שהם ציפורי עצים יש רגלים במבנה המיוחד הזה.

לרגל של הנקר יש שתי אצבעות מלפנים ושתיים מאחור. המבנה הזה מאפשר טיפוס על עצים. צילום: מינוזיג, ויקימדיה

למה נקרים מנקרים צינורות?

יש לכם צינורות פלסטיק בגינה? אולי שמתם לב לתופעה מסתורית: חורים קטנים שנוספים לאורך הצינור, לא במקום שאתם רוצים לשים בו טפטפת…. גם זאת עבודה של נקר! מה יש לו נגד הצינורות שלכם? שום דבר. ייתכן שקול המים הזורמים בצינור נדמה לו כקולו של זחל בגזע עץ, והוא מנסה לחפור ולהגיע אליו. אבל נמצאו חורי נקרים גם בצינורות ישנים שלא זורמים בהם מים, אז אולי הצינור נדמה לו כענף? לא ברור.

אם התופעה מוכרת גם לכם ומציקה, נסו לכסות את הצינורות באדמה, עלים או בדים.

מהצפון לארץ הקודש

הנקר הוא דוגמה בולטת לתופעה של התפשטות בעלי חיים בעקבות התיישבות בני אדם. זהו עוף עצים מובהק, ולפני הציונות ארצנו לא ממש התאפיינה בעצים. בעקבות עצי הפרי ועצי היער שנטענו, הגיעו לארץ גם הנקרים ששמם (נקר סורי) מעיד עליהן כי הם מגיעים ממקור צפוני יותר.