צודקים. לא מדוייק להגיד שהכוכבים נמצאים קרוב לבית… אבל מצד שני, אם סביבת ביתכם מספיק חשוכה, אתם יכולים לראות אותם ממש מחצר ביתכם.
כולנו יודעים שאפשר להוציא את השבת כאשר בשמים נראים שלושה כוכבים בינוניים. למה בינוניים? מפני שכבר כמה רגעים לפני השקיעה אפשר לראות בשמים שלושה כוכבים, אבל אלה כוכבים גדולים, כוכבים בהירים מאד שלא צריכים לחכות לחושך מוחלט (צאת השבת) כדי לראות אותם.
לילות הקיץ הם הימים שבהם שלושת הכוכבים האלה בולטים במיוחד. אז בואו נצא לחצר ונחפש אותם.
לפי הפתיחה תבינו כמובן שהכי קל לזהות אותם באותם רגעים שלפני זמן צאת השבת (וכמובן גם בימי החול סמוך לשקיעה) – אז הם כאילו יחידים בשמים. כאילו יחידים, מפני שלמעשה השמים מלאים בכוכבים בכל שעות היממה. אנחנו לא רואים אותם מפני שאור השמש מסמא את עינינו מלראות את אור הכוכבים.
בנוסף לכך, קבוצות הכוכבים השונות נראות לעינינו בתקופות שונות של השנה (מכאן מגיע הרעיון של ה"מזלות" אבל לא נרחיב על כך עכשיו). הסיבה: אמנם כל הכוכבים נמצאים בשמים כל הזמן, אבל הם נראים לעינינו רק בלילה "שלנו". כלומר בזמן שהצד "שלנו" בכדור הארץ מפנה גב אל השמש, ונמצא בחשכה.
אז בואו נצא החוצה, נביט לשמים ונחפש את "משולש הקיץ"- שלושה כוכבים בהירים, שיוצרים מעין משולש ישר זווית.
הידעתם? לכוכבים יש שמות, שנתנו להם בני אדם בימים שלפני זיהום האוויר ואור החשמל – ימים שבהם בני אדם לא היו שקועים במסכים ולא ספונים במזגנים, ובלילות (בקיץ במיוחד) ישבו בחוץ וצפו בשמים.
אז אלה שמותיהם שלושת הכוכבים הגדולים שלנו:
- המערבי ביותר נקרא וגה, והוא חלק מקבוצת כוכבים המכונה נֵבל (בתמונה תוכלו לראות את המעויין הקטן של כוכבים שהזכיר למישהו כלי נגינה).
- מצפון מזרח לו נראה את הכוכב דֶנֶבּ, שהוא הכוכב הראשי בקבוצת "ברבור" (בתמונה תוכלו לראות את הכוכבים שיוצרים את ה“ברבור“).
- בפינה הדרומית של המשולש נראה את אלטאיר, שהוא חלק מקבוצת הכוכבים "נשר" (הקבוצה השלמה לא כלולה בתמונה).
נחזור לדנב, שהוא הכוכב הבהיר ביותר. קשה להאמין, אבל האור שלו מגיע אלינו ממרחק של כ- 2,600 שנות אור. על מנת שנראה אותו באור העז הזה, אורו כנראה הוא בעוצמה של, תחזיקו חזק, רבע מיליון שמשות! אם זיהינו אותו, נוכל אולי גם לאתר את קבוצת הברבור שהוא חלק ממנה, אבל בשביל זה אתם צריכים קצת יותר חושך. הקבוצה נראית כמו צלב מוארך. לקדמונים הזכירה קבוצת הכוכבים הזאת ברבור מעופף בעל צוואר ארוך.
מה הקשר בין השם דנב לבין ברבור? אין קשר. ד'נב בערבית הוא "זנב". הערבים יושבי המדבר לא הכירו ברבורים, אבל גם להם לא היתה תעסוקה בלילה, גם הם צפו בכוכבים, וגם להם היה דמיון פורה. בהיעדר ברבורים הם זיהו בקבוצה זו דווקא זנב (ד'נב) של תרנגולת. בתצפיות כוכבים בימינו מעדיפים לקרוא לקבוצה זו פשוט: צלב הצפון (כדי להבדיל: בחצי הכדור הדרומי יש צלב כוכבים אחר, שנקרא צלב הדרום).
אז צאו לחושך, חפשו את משולש הקיץ, אתרו את הכוכב דנב, ואז – זהו את קבוצת כוכבי הברבור. בימי החול אתם יכולים להיעזר באחת האפליקציות של אטלס שמיים. גם בשמים וגם באפליקציה תגלו אוצרות.
אם מעניין אתכם לקרוא עוד על משולש הקיץ, מומלץ להיכנס לאתר מצפה הכוכבים ברקת.