פקעת הטלה של עכביש
פקעת ההטלה של העכביש נראית כמו שקית לבנה וקטנה. הפקעת עשויה מקורים חזקים מאוד וגמישים מאוד, ובתוכה מסתתרים עשרות עכבישונים.

רציתי להגיע למדור הזאת מדוייקת יותר, אבל לא יכולתי. כל מה שיש לי ביד ובמצלמה, הוא שקית לבנה וחזקה מקורי משי. מה יש בשקית? ביצים קטנות של עכביש. איזה עכביש? אני לא יודעת. ובכל זאת אנסה לפענח כאן את רוב החידה, כמיטב יכולתי ובעזרתם האדיבה של אתרים מקצועיים ברשת (האינטרנט).

אפשר לראות את השקיות הלבנות האלה על גבי שיחים וצמחים. לעתים קרובות השקית עטופה בקורים רבים שכרוכים סביב כמה ענפים דקים או סביב קוץ או פריחה יבשה. קשה מאד לקרוע את הרשתות האלה. מדהים לחוש כמה הן חזקות. בכל מקרה, מסיבות של "צער בעלי חיים" אני לא ממליצה לעשות זאת. אם קרעתם את הרשת, חשפתם את הביצים וגרמתם למותן. במקום זה עדיף לנהל מעקב אחרי הרשת שמצאתם.

מיהרתי לספר לכם על הרשתות, כדי שתוכלו בעצמכם לעקוב אחרי אחת מהן. אולי אפילו תזכו לחזות במחזה המרתק של יום הבקיעה. אז מתחילה השקית לרחוש חיים, ועשרות עכבישונים זעירים מתגודדים בתוכה. אחר כך הם רוחשים על השיח עד שהם מתפזרים בסביבה. אם מישהו מכם יצליח לתפוס את הרגע הנכון אשמח מאד לקבל תמונות ואפילו סרטונים.

פקעת הטלה של עכביש
פקעת הטלה של עכביש. צילום: צורית קארו

מי שם בשקיק?

כאמור, כמו במקרים רבים אחרים, גם הפעם ההשכלה שלי לא מספיקה כדי לתת לכם זיהוי מדוייק של העכביש שלנו. אבל מה בכל זאת נוכל לספר?

כשנגעתי באחת מהרשתות האלה, נפל מתוכה עכביש קטן וברח. לפי המראה שלו, הוא שייך למשפחת הקופצנים. זוהי משפחת העכבישים הגדולה ביותר, ויש סיכוי גדול שגם אצלכם בבית גר לו איזה קופצן אחד או כמה. קוראים להם קופצנים, מפני שבמקום לצוד באמצעות רשת כמו עכבישים אחרים, הם מעדיפים פעולה ישירה. אחרי שהעכביש מאתר טרף, הוא מזנק אליו בקפיצה אדירה וטורף אותו. קפיצתו של עכביש קופצן אולי מרשימה יותר מניתור החגב שאותו היללנו בשבוע שעבר – יש קופצנים שמרחיקים עד פי 30 מאורך גופם!

הקופצנים מאתרים את הטרף שלהם באמצעות ראייה – דבר נדיר אצל עכבישים. רוב מיני העכבישים לא רואים כל כך טוב. אבל לעכביש הקופצן יש ראייה היקפית של כמעט 360 מעלית באמצעות שמונה העיניים שלו.

תוכלו לקרוא עוד על הקופצנים באתר "חרקים" – מקור אדיר בעברית לידע ותובנות על כל היצורים הקטנים (לא רק חרקים).

עכביש ממשפחת הקופצנים. צילום: Vengolis

חזק יותר מפלדה, גמיש יותר מניילון

בעזרת השם נספר בהמשך על עוד עכבישים באזורנו, אבל מכיוון שהנושא שלנו הוא "שמיכת הקורים", נוסיף זאת: קור עכביש דק פי 30 משערה אנושית, אבל יש לו מגוון תכונות חוזק שהמדענים חולמים לחקות. הוא חזק יותר מחומרים אחרים באותו עובי, כולל ניילון, פלדה ואפילו "קוולאר" (Kevlar) – שהוא חומר מלאכותי אדיר בחוזקו. קור עכביש גמיש פי עשרות מונים מסיב ניילון, ותכונות החוזק והגמישות נשמרות גם בתנאי מזג אוויר קשים – טמפרטורות גבוהות מאד או נמוכות מאד.

עכבישים מייצרים כמה סוגי קורים, בהתאם לשימוש. במקרה שלנו, העכבישה מעצבת את הקורים לרשת סמיכה ועבה יחסית, לתוכה היא מטילה את הביצים. היא סוגרת את הרשת, וקושרת אותה בעזרת הרבה קורים נוספים אל אחד הצמחים. עכשיו הביצים מוגנות מקרינת השמש (שימו לב כמה לבן ה"כיס"), מהתייבשות ומפגעי מזג אוויר אחרים. הקורים מגנים על הביצים גם מפני יצורים חיים ורעבים.

ולנו נשאר לקוות שנצליח לתפוס ולראות את הרגע (ליתר דיוק כמה שעות) שלאחר הבקיעה ולפני שהעכבישונים התפזרו לכל עבר.