האביב הגיע, יש ציפורים שמתחילות עכשיו בחיזור וקינון. מינים אחרים של ציפורים ניצלו את ימי החורף לגידול הגוזלים, וכעת הזמן המתאים בשבילם לצאת מהקן ולהתחיל בשיעורי תעופה. בכל מקרה, זו העונה לשים לב לשירת הציפורים.
לפני הכל, מומלץ להכיר את האתר הבא: קולות הציפורים – באתר המרכז לציפורי הבר בחצר ובגינה. כאן תוכלו להאזין להקלטות של ציפורים שונות. זה מועיל בעיקר אם נדמה לכם שזיהיתם את הציפור, ואתם רק רוצים לוודא לפי קולות השירה שזיהיתם נכון. למען האמת, לא בטוח שתמצאו את השיר הנכון באתר הזה. מגוון הצלילים שציפור אחת משמיעה הוא גדול, ותלוי במטרות השירה.
קולות שונים – מטרות שונות
לא כל קול של ציפור מתאים להגדרה "שירה". ציפורים גם משוחחות. מאותתות, מכוונות, מזהירות… על קצה המזלג נספר למשל שצלילי השיחה הם ציונים מונוטוניים וחוזרים במרווחים קבועים. קולות כאלה נשמעים מן העצים והשיחים בשעת בוקר מוקדמת ובשעת ערב, זמני ההתעוררות והשינה של הציפורים.
הציפורים שמתאספות יחד משמיעות ציוצים רועשים במיוחד. ההתנהגות הזו אופיינית מאד לדרורים שמתכנסים באותו עץ או שיח. יתכן שהקולות האלה מושמעים לכבודנו – ציפורים שמזהות אויב משמיעות בכוונה רעש גדול. קולות ציוץ מונוטוניים שחוזרים שוב ושוב, אבל בטווח רחב של תדרים. הציוצים האלה נמשכים עד שהטורף (אנחנו…) יוצא מהשטח. הרעש הזה מספר לאויב ש"אנחנו יודעים שאתה כאן. לא הצלחת להפתיע אותנו".
למה הציפורים שרות?
נחזור אל קולות של שירה. למה ציפורים בכלל שרות? אפשר להבין שציפורים משמיעות קולות מצוקה או אזהרה אם מתרחש אירוע מיוחד. מה הסיבה לשירה בסתם שיגרה? לעתים קרובות ממש נראה כאילו הציפור משתדלת להישמע. כאילו אומרת: תשמעו אותי! ולעתים קרובות זה בא יחד עם: תראו אותי!
זה קורה הרבה בימי האביב מפני ששירה משמשת במידה רבה לחיזור. הזכר עומד במקום גלוי ומזמר בתקווה למשוך אליו נקבה. שירת החיזור לא נועדה רק למשוך נקבות אלא גם להרחיק זכרים מתחרים. גם בתום החיזור יש לשירה תפקיד. שירה נשמעת למרחוק ויכולה לשמש גם כהודעה למטרות סימון טריטוריה: שומעים אותי? השטח הזה שלי.
השחרור – אלוף השירה
יש ציפורים ששרות כשהן עומדות בראש הגג, בצמרת עץ או במקום גבוה וחשוף אחר. יש ציפורים ששרות תוך כדי תעופה – למשל הצופית והעפרוני המצויץ. יש ציפורים שהשירה שלהן מורכבת ממנעד רחב של תדרים ומנגינות מסובכות – עם עליות, ירידות, סלסולים, הדגשות ומקצבים משתנים. בסוסיא לעניות דעתי אלוף השירה הוא השחרור.
שירת השחרור מיוחדת ודי יוצאת דופן. מצד אחד הניגון הבסיסי של כל שחרור הוא דומה, בלי קשר לשאלה אם השחרור הזה שמע שחרורים אחרים שרים. השירה הבסיסית הזאת היא מולדת, תורשתית. בכך השחרור דומה לציפורים אחרות. מצד שני לשחרור יש כישורי אילתור ולכל שחרור יש גירסת שירה מיוחדת משלו. בנוסף לשני אלה, השחרור (הזכר) לומד את המנגינות של זכר אחר ומוסיף אותם לשירה של עצמו עם תוספות. השחרור מרחיב את אוצר המנגינות שלו לאורך כל חייו!
ויש גם חקיינים…
מכירים את החוויה הזאת? – אתם הולכים ברחוב ושומעים מגוון מנגינות. איזה יופי! כנראה כל ציפורי העולם התאספו על העץ או על חוט החשמל! ואז אתם מחפשים את הצפארי על העץ ומגלים… מיינה . ציפור מיינה חקיינית אחת, שמגלגלת אין סוף מנגינות שלמדה מכל ציפורי הסביבה. איזו תועלת יש למיינה מהגנבה הספרותית הזאת? יש חוקרים שמסבירים שגם התופעה הזאת נועדה לשיפור החיזור. למידת שיר לוקחת זמן. אם הזכר הזה רכש רפרטואר גדול, זה סימן שהוא כבר לא צעיר. ואם הוא בן כמה שנים ועדיין חי ושר, סימן שהוא בעל כישורי הישרדות – תכונה גנטית שהנקבות ישמחו להנחיל לצאצאיהן, ולכן בעל השירה המגוונת הוא זכר מבוקש.