לכבוד ראש השנה, נעמיק מבט על עץ הרימון, שפירותיו האדומים צומחים על עצים בגינון הפרטי והציבורי בכל רחבי הישוב. הרימון יכול לפרנס חמישה מדורים לפחות, ואי"ה גם יעשה את זה לאורך הזמן. אבל לכבוד ראש השנה נסתכל בעיקר על הפרי.
למה לרימון יש כתר?
אחד המאפיינים המיוחדים ברימון הוא הכתר. מי שהתבונן בפריחת הרימון יודע בדיוק מהו הכתר הזה: אלו עלי הגביע של הפרח!
לפרח הרימון יש גביע נוקשה דמוי כד או פעמון, המתחבר לשחלה, ומסתיים ב־5 עד 8 עלי גביע אדומים-צהובים קשיחים, מפוצלים למספר שיניים. בשונה ממה שקורה אצל רוב הצמחים, עלי הגביע לא נושרים, ובהיווצר הפרי הם יהפכו לכתר הרימון. בדרך כלל גם האבקנים שסיימו את תפקידם נשארים בתוך ה"כתר" (שם הם נראים כמו שערות קצרות).
עלי הכותרת בפרחים של כל עצי הרימון הם אדומים. אבל כבר בשלב הפריחה אפשר לדעת מה יהיה הגוון של הרימון הבשל – צבע הפרי כצבע עלי הגביע של הפרח.
כמה שיניים יש בכתר הרימון? לכו לבדוק! אפילו על אותו עץ נמצא רימונים עם מספר שונה של שיניים בכתר. מספר השיניים הנמוך ביותר הוא חמש. מספר השיניים הגבוה ביותר הוא תשע.
גרעינים ומגורות
עכשיו בואו ניכנס לפרי, בעדינות. בכל רימון יש שתי קומות של כיסים שנוצרו מעלי השחלה. השם הבוטאני של כיסים כאלה הוא "מגורות". אחרי ההבשלה, המגורות מכילות את גרעיני הרימון המפורסמים.
כמה מגורות? הפתיעו את חבריכם בהתערבות, והוכיחו שאתם יודעים מראש כמה כיסים ימצאו ברימון אחרי הפתיחה. אז ככה: בקומה התחתונה יהיו תמיד שלוש מגורות. אבל בקומה השניה המספר משתנה. איך יודעים כמה מגורות יש ברימון לפני הפתיחה? לפי כמספר השיניים בכתר הרימון.
האם יש ברימון תרי"ג גרעינים? אתם כמובן יכולים לשבת לספור אותם. אבל אפשר גם להיעזר בעמלם של סקרנים שקדמו לכם. התשובה היא לא. כלומר, מן הסתם יש פה ושם גם רימונים שיש בהם בדיוק תרי"ג גרעינים, אבל אל תגבילו את מספר המצוות שלכם למספר גרעיני הרימון.
התכונות המיוחדות של הרימון
הרימון הבודד בצלחת הוא מלכותי ויפה. הרימון על העץ יפה עוד יותר, מפני שבדרך כלל הוא מופיע בזוגות או שלשות שיוצרים תמונה הרמונית. קדמונינו העריכו את היופי הזה, והציגו רימונים על מטבעות. מדינת ישראל המתחדשת העתיקה את הציורים הללו למטבעות המודרניים.
לפרי הרימון יש תכונה מיוחדת נוספת – הוא כמעט לא נושר מהעץ. רוב מיני הפירות מצויידים ברקמת ניתוק – קטע בעוקץ הפרי (החלק המחובר לעץ) שמצטמק, מת וגורם לשבירת החיבור ולנשירת הפרי הבשל. לרימון אין רקמת ניתוק כזאת, ולכן גם באמצע החורף נוכל לראות רימונים (אמנם יבשים וצמוקים) תלויים על העץ.
לא נעסוק כאן בסגולות הבריאות המדהימות של הרימון. אבל כן נתייחס לתכונה חשובה שלו: השתמרות. הקליפה העבה של הרימון שומרת אותו מהתייבשות וממזיקים, ולכן רימון יכול לשמור על תכונותיו אפילו חודש מחוץ למקרר ומספר חודשים באיכסון נכון במקרר. גם התכונה הזאת מכניסה אותו בגדול לרשימת שבעת המינים שהשתבחה בהם הארץ – כולם פירות שהם או תוצרתם יכולים להישמר במשך השנה כולה. תכונה חיונית בעולם שאין בו אמצעי קירור או אפילו קופסאות שימורים. במקומות רבים בארץ, בחפירות ארכיאולוגיות רבות ברחבי הארץ, מתקופת האבות והלאה נמצאו שרידי רימונים.
למרות שהרימון הוא צמח מבויית (שונה מרימון הבר), יש לו יכולת להתרבות בעצמו. ציפורים ובעלי חיים אחרים שאוכלים מהפרי מפיצים את הזרעים, וחלקם נובטים. אבל מי שרוצה דווקא רימון מסויים – בצבע, בגודל ובטעם – צריך לטעת ייחור מעץ שעליו צומחים רימונים מהסוג האהוב עליו.
הרימון על העץ שלכם נגוע? הפעם האשם איננו זבוב הפירות (שהזכרנו בקשר לתאנה), אלא פרפר נחמד – כחליל הרימון, או זבוב מומחה: זבוב הרימון. ויש דרך פשוטה לשמור על הפרי: כבר כשהוא צעיר לעטוף אותו בשקית נייר חומה כדי למנוע עקיצות.
איך בוחרים רימון?
קונים רימונים? מצטערת, אבל אין דרך לדעת מראש אם הרימון שקניתם יהיה חמוץ או מתוק. לעתים קרובות דווקא בפירות הפחות אדומים יש גרעינים מתוקים יותר. אם לפני ראש השנה תמצאו רימון ורוד וגדול – כנראה מצאתם פרי מזן שהוא אמנם פחות יפה, אבל יש לו גרעינים טעימים. זן אחר – אדום, גדול ומתוק מבשיל רק לקראת סוכות.
הפוסט נערך בתאריך 8.10.2024