ענפי הדס פורחים
ההדס המצוי הוא צמח גינה נפלא. הוא ירוק עד, ופורח דווקא בקיץ. להדס יש ריח נעים, ויש לו גם קרובי משפחה מפתיעים...

ההדס שגדל ברחובותינו כצמח גינון הוא במקורו צמח בר. בארץ ניתן למצוא אותו (לא בכמויות) בעיקר בכרמל, בגליל ובגולן. בעבר הוא צמח הכי הרבה במקורות הירדן, אבל לצערנו נעלם משם, כנראה בגלל קטיף לא מבוקר לחג הסוכות.

ההולכים ברחובות הישוב יעברו לידו, והדבר הראשון שילכוד את תשומת ליבם יהיה הזמזום. הדבר הבא שילכוד את תשומת הלב יהיה עושר הפרחים, שהם אמנם קטנים, אבל רבים וצפופים. ייתכן שגם חוש הריח יפעל. ריח פרחי ההדס איננו עז, אבל הוא נעים.

טוב לגננים וגם לדבורים

הדס מצוי הוא צמח גינה נפלא. הוא ירוק עד – כלומר ירוק כל השנה. הוא מסתדר בלי השקיה, ויש לו עמידות גבוהה נגד מזיקים. לכן הוא לא דורש טיפול רב. יש לו ריח נעים ופריחה – כבר אמרנו – יפהפיה.

הכי יפה בפריחה שלו היא העובדה שהוא פורח דווקא בקיץ. וזה מסביר גם את כמויות הדבורים. אין הרבה פרחים אחרים שמתחרים על תשומת לבן של הדבורים, אז הן באות אל ההדס בהמוניהן.

לפרחי ההדס יש חמישה עלי גביע וחמישה עלי כותרת לבנים. אבל המראה הכללי של הפרחים הוא צהבהב, תודות לכמות הגדולה של אבקנים צהובים. הדבורים לא צריכות לעבוד קשה, כשלפניהן משתרע מרבד של אבקנים (הדבורים לא משתמשות רק בצוף של פרחים אלא גם באבקה).

לא רק הדבורים והגננים חושבים שההדס הוא נפלא. הנביא ישעיהו מתאר את שיבת ציון ואת התיקון של נוף הארץ מנוף מדברי ושומם לנוף רצוי ומשמח: "תַּחַת הַנַּעֲצוּץ יַעֲלֶה בְרוֹשׁ וְתַחַת הַסִּרְפַּד יַעֲלֶה הֲדַס" (ישעיהו נה יג). ייתכן שזה משל לבני אדם: עם ישראל יבוא במקום יושבי הארץ שאינם חיוביים. כך גם הדמות החיובית של אסתר ”היא הדסה“.

עלים מעולים

איך ההדס מצליח להיות ירוק עד גם בקיץ קשוח שלנו וללא השקייה? אחד התורמים לכך הוא מבנה העלים, שהם קטנים. שטח פנים קטן עוזר לצמח לאבד פחות מים. העלים גם מכוסים בשכבה המכילה שעווה וחומרים אחרים, שמספקת הגנה מפני איבוד מים.

הריח המפורסם של עלי ההדס מגיע משמנים אֶתֶריים שיש בהם (הזכרנו את השמנים האתריים כשעסקנו בצמחי הבושם לקראת חג השבועות). אם תסתכלו על עלה ההדס מול השמש תוכלו לראות עליו נקודות בהירות. כל נקודה כזאת היא בלוטה שמכילה שֶמֶן אֶתֶרִי. וגם כאן, כמו בשאר צמחי הבושם, השמן האתרי מגן על הצמח מפני מזיקים ומפני איבוד מים.

מי שמחפש ”הדס משולש“ יתאכזב לגלות שרוב ענפי ההדס אינם ”משולשים“. על גבעול של ”הדס משולש“ צומחים בדוּּּר (טור, טבעת, מעגל) שלושה עלים. ברוב ההדסים העלים סתם נגדיים (שני עלים זה מול זה). שלושה עלים בדור מאפיינים בעיקר הדסים שעברו טראומה, ומגדלים מקצועיים גורמים לטראומה לצמחים שלהם, לדוגמה בגיזום קשוח או בשריפה.

מה הקשר בין הדס לאקליפטוס?

ממשפחת ההדסים יש בטבע ארצנו רק נציג אחד – ההדס, אבל באוסטרליה יש למשפחה זו נציגים רבים, וחלק מהם הגיעו גם לארץ. הראשון בהם, מפתיע במבט ראשון, הוא האקליפטוס! במבט שני תוכלו למצוא הרבה דמיון – בצורת הפרחים ובמרקם והריח של העלים.

עוד בני משפחה שהובאו לגינות ארצנו עם השנים: הגויאבה (שיש לה פרי ”בול“ כמו הפרי של ההדס רק הרבה יותר גדול), הפיטנגו והפיג‘ויה.