בשבוע הבא בטקסי יום הזיכרון נשמע את פסוקי תהילים וביניהם בקשת דוד המלך על אויבינו, שיהיו: "כגלגל, כקש לפני רוח" (תהילים פג). קל לדמיין את אויבינו מתעופפים כמו קש מפני רוח, אבל איזו מין קללה זאת להיות "כגלגל"?
נעים להכיר: גלגל. או בפי הבוטנאים בימינו: עכובית הגלגל. בשדותינו הוא נפוץ מאד, אך בהרבה מקומות בארץ לא תראו אותו כלל. הסיבה: ליקוט. העכובית היא צמח מאכל מבוקש ביותר, ובעונת החורף מסתובבים בשדות לקטנים וגם סוחרים שאוספים עכובית בשקים ענקיים למכירה בשווקים. ויש להם אפילו סכין מיוחד כדי לנתק אותו משורשיו.
על מנת שלא ייכחד סיווגו אותו כצמח מוגן, אסור לקטוף אותו ופקחי רשות שמורות הטבע משתדלים ללכוד את הלקטנים הללו. לפי המצב בשטח המאמץ לא ממש מועיל. אבל אצלנו… בשדותינו לא מלקטים עכובית, וכך הפכנו בלי להתכוון למין שמורת טבע שבה העכובית צומחת בכמויות מבלי מפריע. כולם מוזמנים לראות!
עכובית הגלגל הוא דוגמה קלאסית ל"צמח-גלגל". לצמחי גלגל יש מבנה עגול, כדורי. בימי קיץ עם רוח עזה בשדות ובהרים חשופים שבהם אין צמחיה שמפריעה, ניתן לראות צמחי-גלגל עפים-מתגלגלים.
למה צמחי גלגל מתגלגלים?
בשביל מה זה טוב? צמחים משקיעים הרבה יצירתיות לייצר מנגנון הפצה לזרעים שלהם. במקום להתאמץ לפזר את הזרעים אחד אחד, צמח הגלגל כולו הופך למנגנון הפצה. כשהזרעים מבשילים נוצרת בתחתית הגבעול רקמת-ניתוק, נקודה חלשה שנשברת בהזדמנות ראשונה של רוח טובה. הצמח שהתנתק משורשיו הופך לכדור הנישא ברוח, מרחף או מתגלגל. תנועה מיוחדת זו מאפשרת לצמח עם הזרעים בתוכו להגיע למרחקים גדולים מאד. בזמן הריחוף והגילגול הזרעים נושרים. התנועה מגדילה את הסיכוי שצאצאיו יופצו למרחקים וינבטו הרחק ממקום הולדתם.
מה שסיפרנו עד כאן יכול להתאים לצמחי גלגל רבים. מה הופך את העכובית לצמח גלגל מצטיין? בדומה לשאר צמחי הגלגל, גם העכובית היא בעלת מבנה צמיחה עגול כמו כדור קוצים. אגב, המבנה הזה בעל סימטריה סיבובית-מעגלית ונעים מאד למראה עין. כשהוא מתייבש, המבנה הנאה נשאר בצורתו והופך לשלד כדורי – קשיח אבל קל מאד. העלים שנשארו על השיח מתייבשים והופכים למעין מפרשים, ומשפרים את כושר התנועה של השיח.
גם קוצים פורחים
מסע התעופה והגילגול הזה לא קרה עדין השנה. בעונה זו העכובית ירוקה, ויש במרכז כל עלה גם פס אדום במקום שבו עובר העורק הראשי. היא בהחלט מחוברת היטב לשורשים (בינתיים), והיא גם פורחת. כן, פורחת. גם קוצים פורחים!
כמו רוב הקוצים שאנו מכירים, עכובית הגלגל שייכת למשפחת המורכבים, וראש הפריחה שלה הוא קרקפת (צורת "ראש") שנושאת את הפרחים. בדרך כלל אצל הפרחים המורכבים הקרקפת "מתחפשת" לפרח גדול יותר שלמעשה מורכב מעשרות פרחים הזעירים (לדוגמה הסביון). לא כך העכובית. לא תצטרכו זכוכית מגדלת כדי להבחין שזו קרקפת נושאת פרחים. הפרחים בקרקפת מעטים, והם בוודאי לא זעירים. אפשר בקלות לראות וליהנות מכל פרח בודד על הקרקפת.
איך אוכלים עכובית?
סקרנים לדעת מה אפשר לאכול בצמח הזה? אם "הקשבתם" יפה, אתם יודעים שאי אפשר! זה צמח מוגן. ובכל זאת ראיתי שבשנים האחרונות מדי פעם מתירים איסוף לצריכה עצמית, ובאתרי הלקטנים תוכלו למצוא מתכונים מצמח העכובית.
תכל'ס אפשר לאכול בו הכל: את הזרעים, את העלים, ובעיקר את הקרקפות – אותם כדורים שבהם נמצאים הפרחים. רגע! לפני שאתם רצים ללקט (כמובן אחרי שוידאתם שיש אישור מרשות הטבע והגנים) – עצרו!
עכשיו, בסוף חודש אפריל, כבר מאוחר מדי. את הקרקפות אפשר לאכול רק כאשר הן צעירות ורכות, אז אוכלים אותן כמו ארטישוק.
הגלגל בתנ"ך
בתחילת דברינו הזכרנו את הגלגל מתהילים שמככב בטקסי יום הזיכרון. הגלגל מוזכר בעוד מספר מקומות בתנ"ך.
פסוק חשוב שחייב לעמוד לנגד עינינו מתאר את עם ישראל שיהיה: "כמץ הרים לפני רוח וכגלגל לפני סופה" (ישעיהו י"ז, י"ג). אלה דברי מוסר לעמנו, שנוטה לפעמים להתנתק בקלות מהשורשים ולעזוב את האדמה – אדמת האמונה וההלכה או אדמת הארץ.
אגב, עקב הביקוש הגדול, יש חקלאים שממש מגדלים עכובית בשדותיהם (בדיוק כמו שמגדלים את הארטישוק, שגם הוא בעצם קוץ בר). אין צורך לזרוע כל שנה מחדש, מפני שהעכובית היא צמח רב שנתי ועם השקייה מתאימה השורשים שבאדמה יצמיחו צמח חדש.
אולי נוכל להרחיב את המשל מנבואת ישעיהו ולהתנחם בכך שגם אם נראה כאילו הגלגל התנתק ואבד, השקייה טובה (אין מים אלא תורה) תשיב בנים לגבולם. אמן!