עפצים על עץ אלון
מה שנראה בהתחלה כמו פרח, התגלה כעפץ - גידול שצומח על ענף או על עלה. יצאנו לחקור איך הם נוצרים, ובדרך גילינו עוד כמה דברים מעניינים על עפצים.

ברחוב שלנו נטועים עצי אלון התבור. בימים אלה רובם עדיין עומדים בשלכת, חוץ מאחד שאמנם לא הצמיח עלים עדיין, אבל הוא כבר פורח. נדייק: זו לא פריחה צבעונית. צריכים להתאמץ לראות שאלה פרחים, אבל ככה נראית פריחת עץ האלון. לא נרחיב עליה עכשיו כי הנושא שלנו הוא משהו אחר שראינו בצמוד לשיבולי הפריחה: כדורים יפים, צמריריים, עם נגיעות של ורוד.

כדורים צמריריים על עץ אלון
צילום: צורית קארו

מה זה יכול להיות? עץ האלון הוא חד ביתי חד מיני, כלומר, הפרחים שהוא מצמיח יכולים להיות פרחים נקביים או פרחים זכריים, ושני מיני הפרחים צומחים על אותו עץ. ידעתי ששיבולי הפרחים שראיתי וצילמתי על העץ הם זכריים. אז אולי הכדור העגול שלפנינו הוא פרח נקבי?

חפרתי ברשת, נעזרתי בגוגל זיהוי תמונות, ולא מצאתי אף תמונה דומה. גרוע מכך, מצאתי כתוב שהפרחים הנקביים של עצי האלון הם זעירים ובקושי נראים לעין. הכדורים הנחמדים על העץ אינם זעירים והם בהחלט נראים לעין. אז מה הם?

מבט מקרוב על פרחים זכריים של עץ אלון התבור
מבט מקרוב על פרחים זכריים של עץ אלון התבור. צילום: צורית קארו

פניתי לעזרה באתר שנקרא "צמחי ישראל ברשת", וקיבלתי בתשובה מילה אחת: עפץ.

המשיב הוא אורי פרגמון ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני בירושלים. תודה רבה! מדובר במומחה שיודע מה הוא אומר. חבל… חשבתי שגיליתי פרח, ולמעשה מצאתי עפץ… אבל אחרי שהתעקשתי קיבלתי ממנו גם אישור שהעפץ שלי מיוחד. ובלשונו: "יש הרבה סוגי עפצים, באמת נראה יוצא דופן".

מה זה עפץ?

עפץ הוא מין גידול או בליטה שצומחת על ענף או על עלה. המילה "גידול" מתאימה לו מפני שמדובר בהתפתחות חריגה של הרקמה הצמחית. העפץ נוצר כתגובה לגירוי שנגרם על ידי יצור חי אחר, במקרה שלנו כנראה צרעה.

עצי האלון הם המארחים הבולטים ביותר של טפילי עפצים, ונוצרים עליהם עפצים מורכבים וגדולים במיוחד. אם, כמו בדרך כלל, האדריכלית של המבנים האלה היא צרעה, הרי זו "צרעת עפצי האלון" – משפחה שכוללת יותר מאלף מינים! כל אחד ממיני צרעה זו יוצר עפץ ייחודי לו. גם המיקום ייחודי לכל מין – על העלים, או הניצנים, הענפים, הפרחים, הפירות או השורשים של עצי אלון.

העפץ שהאלון מפתח עבור כל מין צרעה גורם לעלון להצמיח כל כך יחודי לה, עד שלפי העפץ ניתן לדעת מה מין הצרעה. ואני חושבת: אם יש לנו עפץ נדיר, כנראה גם הצרעה שלנו נדירה.

עפץ ולידו פרחים של עץ אלון
עפץ ולידו פרחים של עץ אלון. צילום: צורית קארו

על אלונים ועפצים

במהלך חיפושיי מצאתי ברשת אתר שכל כולו מוקדש לעצי אלון בישראל! עם השם היצירתי "בלוט". באתר יש דף שמוקדש לעפצים וצרעות. ראיתי שם תמונות מופלאות של עפצים יצירתיים. לא ראיתי את העפץ "שלנו", שהתברר שהוא יוצא דופן. אבל ראיתי הרבה מידע מעניין, והנה התקציר:

  1. ייתכן שעל עץ אלון אחד יהיו עפצים מסוגים שונים.
  2. חרקים יוצרי עפצים הם כמובן טפילים. משתמשים בעץ, ואינם מחזירים לו דבר בתמורה.
  3. למרות הנאמר קודם, בדרך כלל העפצים לא גורמים לאלון נזק.
  4. הצרעה מטילה ביצה במקום כלשהו בעץ. כתוצאה מכך מתפתח בצמח גידול, שיגן על הביצה ואחר כך על הזחל שיבקע ממנה (כן, גם צרעות, כמו מינים אחרים של חרקים, מטילות ביצים שמתוכן בוקעים זחלים).
  5. החוקרים עדיין לא יודעים להסביר מה טיב הגירוי שגורם לעץ לייצר עפץ. ההשערות האפשריות: עצם הטלת הביצה על ידי הצרעה הבוגרת, גירוי הורמונאלי שמופרש על מהצרעה או מהזחל שלה, גירוי שנגרם על ידי אכילת הזחל, או אולי שילוב של כמה מהגורמים הללו.
  6. העפץ אינו מסיים את תפקידו אחרי שהצרעה המקורית יצאה מתוכו. לאחר שהעפץ מתרוקן מגיעים אליו דיירים חדשים כמו עכבישים ופרפראים.
  7. אלון התולע (גם כאלה יש אצלנו) נקרא כך על שם צורת העפצים שצומחים עליו.
  8. עפצים ידועים בהיסטוריה ובמקורותינו כמקור לצבע השחור של דיו ולחומרים שמשמשים לעיבוד עורות.
  9. לא רק צרעות גורמות לאלון להצמיח עפצים. גם פטריות, נמטודות (תולעים נימיות), וירוסים, וחיידקים יכולים לגרום לכך.

1 thought on “עפצים

  1. למה אתם לא כותבים שמות כל העצים שצומחים בצידי הדרכים ורוצים לדעת?

Comments are closed.

עוד דברים לראות בטבע פה