פירות של עץ דולב

smart

המילה פרי מעלה בנו תדמית צבעונית, עסיסית ומתוקה. אבל בעונה זו של השלכת, אפשר גם לראות פירות מסוג אחר - פירות של עצי הסרק.

למרות הגשם שירד, הטבע אצלנו עדיין לא השתכנע שהחורף מגיע. זרעי הקיץ עדיין לא חושבים לנבוט והעצים לא ממש ממהרים להתקרח. ובכל זאת האדמה מתכסה בעלי שלכת וענפי העצים הנשירים מתחילים להיחשף. התדלדלות העלים חושפת ענפים, ובאותה הזדמנות חושפת גם פירות. זה לא מקרי. חשיפת הפרי מסייעת בהפצת הזרעים – בין אם הם מופצים על ידי הרוח ובין אם הם מופצים על ידי ציפורים ובעלי חיים אחרים.

המילה פרי מעלה בנו תדמית צבעונית, עסיסית ומתוקה, ואכן זה מה שצומח על מה שנהוג לקרוא בשם עצי פרי. מלבד עצי ההדר, שיחסית הם חדשים בארצנו, עונת עצי הפרי בארץ ישראל די הסתיימה, והפירות שאנחנו מסתכלים עליהם עכשיו צומחים על מה שנקרא "עצי סרק".

מהו עץ סרק?

עץ סרק? חשבתי שעץ סרק הוא ההיפך מעץ פרי! תחשבו שוב. הפרי מכיל את הזרעים, הוא אחראי על הרביה של מין העץ. עץ שאין לו פירות לא יתרבה וסוף בני מינו להיעלם מהעולם. כבר בפרשת בראשית מסופר שהעצים שנבראו היו נושאי פירות. מסקנה: אין מין עץ שאין לו פרי.

ומה בכל זאת ההבדל בין עץ פרי לעץ סרק? ההבחנה הזאת איננה מדעית, אלא מבוססת על נקודת המבט האנוכית שלנו, בני האדם. חשוב לזכור שלהבחנה בין עץ פרי ועץ סרק יש משמעויות הלכתיות, אבל ההגדרה סובייקטיבית לגמרי: לרבים מעצי הסרק יש פירות, ואפילו פירות ראויים למאכל. מבחינתנו "עצי סרק" הם העצים שאנו לא רוצים לאכול את פירותיהם. לא רוצים, אולי מפני שלטעמנו הפירות לא מספיק עסיסיים או לא מספיק מתוקים ולכן לא שווים את ההשקעה.

נכון, יש גם עצי הסרק שפירותיהם לא אכילים כלל, מפני שהם עציים, יבשים, או מפני שהם רעילים לנו. אבל אותם פירות "לא ראויים" משמשים לעתים קרובות מאכל ראוי לבעלי חיים, כאלה שאינם מפונקים או שיש להם צרכים אחרים. לדוגמה פירות עץ האזדרכת רעילים לבני אדם אבל משמשים מאכל תאווה לציפורים ולעטלפים.

פירות של עץ אזדרכת
פירות של עץ אזדרכת

הנה לפניכם חמישה עצי סרק שצילמתי. תוכלו לראות בתמונות את הפירות שעל העצים הנשירים, ושנחשפים בימים אלה. לא כלולים כאן פירות שהעונה שלהם הסתיימה או פירות שעל עצים ירוקי עד. יש כמובן עוד עצי סרק נושאים פירות שלא צילמתי. חפשו אותם ותיהנו גם מהם.

פירות אכילים

הפירות האכילים בונים על בעלי חיים שיאכלו אותם, ויפיצו את הזרעים באמצעות ההפרשות שלהם. חלקם לא מושכים את תשומת לבנו, לדוגמה הפירות קטנים ירוקים (ובהמשך שחורים) על עצי המייש. אבל יש גם את האדומים: פרי עץ אלה ופרי עץ קטלב. אגב, פרי הקטלב ראוי למאכל אדם.

פירות של עץ קטלב
קטלב: פירותיו הבשלים רכים, מתוקים ועסיסיים, ראויים בהחלט למאכל
פירות של עץ מייש
מייש: אמנם הפרי אינו מעורר תיאבון, אבל גם הפירות וגם הזרעים רואיים למאכל. הלקטנים ממליצים עליהם כחטיף ישר לפה בשדה, וגם מכינים שמן מהפירות הבשלים.

תרמילי זרעים

לעצים אחרים יש תרמילים מלאים זרעים. הדוגמה כאן: על כליל החורש. תרמילי כליל החורש לא מתבקעים מעצמם, אבל ברוב הצמחים התרמילים מתבקעים. התבקעות מעיפה מתוכם את הזרעים, לרוב למרחק קצר יחסית. על מנת להגיע רחוק יותר, לחלק מהצמחים בעלי התרמילים (ולא אצל כליל החורש) יש זרעים בעלי ציצה או קרום שמאפשרים להם להתעופף הלאה ברוח.

תרמילי זרעים של כליל החורש
כליל החורש: תרמילי הפרי נשארים על העץ במשך זמן רב ורק רוחות חזקות מאד מצליחות לנתק אותם מהענף

עוד עץ שנעזר להפצה עם הרוח הוא הדולב. ענף דולב נושא פירות דולב מזכיר עגיל — חוט ועליו כמה כדורים קוצניים. כל קוץ מייצג זרע אחד, וכשהפרי הבשל מתפרק מתעופפים ברוח מאות זרעים בעלי ציצה.

פירות של עץ דולב
דולב: הפרי נראה ככדור קיפודי עטור כולו בבליטות מעין קוצים קהים. כל קוץ מייצג זרע, וכשהפרי מתפרק הוא מפזר מאות זרעים מצוידים בציצת שערות להפצה ברוח.

מגוון הפירות היבשים מזמינים אתכם גם להשתמש בהם לפעילות יצירה: תמונה מצמחים יבשים או הוספת עיניים זזות שהופכת כל פרי ליצור מחמד.