כרוון מצוי

כרוון מצוי. צילום: בארי אברהמוב

הכרוון נראה כמו עוף מים, אבל הוא חי דווקא חי בנופים פתוחים, חשופים ויבשים. נדיר לראות אותו, מפני שהוא פעיל בעיקר בלילה.

כבר הרבה מדי זמן לא כתבנו על עולם החי שסביבנו. בעלי חיים לא מחכים שנבוא לראות אותם, ולכן קשה יותר לראות אותם ועוד יותר קשה להזמין אתכם למקום ולזמן שבו אתם תראו אותם. ובכל זאת… בשבת בירידה מגבעת הרוג'ום (לא דרך הכביש אלא סתם בהר), זינקו מקרבת דרכנו 2 עופות גדולים ומרשימים, שתמונת התעופה שלהם לא משאירה ספק בזיהוי: כרוון.

הכרוון הוא עוף קרקע. את רוב זמנו הוא מבלה על האדמה. נהנה מצבעי הסוואה שמקשים עלינו לגלות אותו, ולא מרבה לעוף, למרות שהתעופה שלו משובחת.

מי שרואה כרוון חושב שלפניו עוף מים. ואכן הכרוון שייך למשפחת החופמאים (לפי שמם אתם מבינים שרוב החופמאים חובבי חוף). אבל הכרוון דווקא חי בנופים פתוחים, חשופים ויבשים, כמו המרחבים שסביב סוסיא, בהם הוא מתהלך ואוכל כל מה שזז: חרקים, עכבישים ועקרבים, זוחלים קטנים ומכרסמים.

כרוון מצוי
כרוון מצוי. צילום: בארי אברהמוב

חיית לילה

לא ראיתם כרוונים? ההפסד שלכם, אבל הבעיה איננה בעיניים שלכם. לא זו בלבד שהוא עוף קרקע בעל צבעי הסוואה, גם נדיר לראות אותו, מפני שהוא פעיל בלילה ולא ביום. אני ראיתי אותו לקראת השקיעה, זמן שבו הוא כבר מתכונן לפעילות הלילית שלו.

העיניים שלו מסגירות את זמן הפעילות: יש לו עיניים גדולות וצהובות, שמותאמות לפעילות לילית. כידוע אישונים מגיבי לאור, ואצל עוף לילי בשעות היום האישונים זעירים ולכן מה שרואים הוא עיניים צהובות ובהן אישון-נקודה שחורה זעירה, והכרוון נראה כאילו הוא נועץ בכם מבטים…

איך מזהים כרוון?

מתלבטים אם זיהיתם נכון? אין חשש שתטעו. יש לו מבנה גוף ייחודי (ראו תמונה). אם תפתיעו אותו מטווח ממש קצר, כזה שלא יותיר לו ברירה אחרת, הוא יזנק לאוויר. כך ראיתי אותו בשבת, במעוף המיוחד שאי אפשר לטעות בו: ראשית – זהו אחד העופות היותר גדולים באזורנו (אזור דרום הר חברון). שנית – בגלל הכנפיים המיוחדות: ארוכות, צרות ומחודדות בצבעים שחורים לבנים בולטים.

אם תלכו בשטח אבל לא תהוו סכנה מיידית, כנראה גם לא תבחינו בו. הוא יעמוד או ישכב בדממה וללא נוע ויסמוך על צבעי ההסוואה שיסתירו אותו. ייתכן שבמקרה תעברו ממש קרוב אליו (פשוט כי לא ראיתם אותו קודם), ואז אולי הוא ינסה לברוח מכם בצורה די מצחיקה – כשהוא מנמיך את גופו – הצוואר מקביל לאדמה, ראש צמוד לכתפיים.

גם אתם שומעים פעמים קולות מוזרים בלילה? מתברר שהכרוון מומחה ביללות וקינות בקולות דמויי חליל, שהוא משמיע בלילות… אם תחרידו אותו מרבצו אולי תזכו לשמוע כמה זעקות כעוסות כאלה.

בסרטון הקצר הבא תוכלו לשמוע את הקול שלו.

עונת הקינון של הכרוונים

אולי זכיתי לראות את הכרוונים דווקא עכשיו מפני שבחורף נוספים לאוכלוסיית הכרוונים המקומיים גם כרוונים שמגיעים מאזורים צפוניים יותר.

בקרוב תתחיל עונת הקינון, אז הכרוונים הופכים לטריטוריאליים ומתחילים לקרוא ולשיר כדי להרחיק מנחלתם כרוונים אחרים. הקן לא דומה ל“קן“ שבעצים. זו בסך הכל גומה רדודה באדמה. הביצים הגדולות בעלות צבע הסוואה וגם לאפרוחים שיבקעו יש צבעים מתאימים. אפרוחים, לא גוזלים. גוזלים הם חסרי נוצות וחסרי אונים.

ביצה של כרוון מצוי
ביצה של כרוון מצוי בחולות אשקלון. צילום: מינוזיג, ויקימדיה

האפרוחים של הכרוון הם שעירים וחמודים מהרגע הראשון, והם מתחילים להיות פעילים יום או ימים בודדים אחרי הבקיעה מהביצה. בשעת סכנה ההורים משמיעים קריאת הזהרה והאפרוחים נצמדים לקרקע ומחכים ללא תנועה ככל שיידרש עד שישמעו קולות הרגעה. אם ראיתם כרוון מבוהל באוויר, אל תתקרבו, שלא תרמסו בטעות את הקן או את האפרוחים, שכאמור מוסווים היטב.
מאחלת לכם שתצליחו לראות מצעד חמוד של הורים ואחריהם שניים או שלושה אפרוחים מתוקים.

אפרוח של כרוון מצוי
אפרוח של כרוון מצוי. צילום: YuvalR, ויקימדיה