זעמן המטבעות רק נראה ארסי. אבל בעצם הוא מתחפש לנחש ארסי אחר - הצפע. כשהזעמן מרגיש מאויים הוא מגיב בנשיכה לא נעימה, אבל גם לא ארסית.

התמונה הנהדרת הזאת פורסמה מעל גלי הוואצפ בתוספת השאלה: "מסוכן?"

זעמן מטבעות
צילום: נאוה מובשוביץ

השאלה לא מוזרה בכלל. לפנינו נחש גדול עם ראש משולש, ונהוג ללמד אותנו שראש משולש הוא סימן לנחש ארסי. בנוסף, הצבעים והדוגמה מזכירים מאד את נחש הצפע, שהוא ארסי עם קבלות. אבל לא, זה לא צפע, ולא נחש ארסי. שמו זעמן המטבעות.

למה זעמן? כי הוא שייך למשפחת הזעמנים. משפחה של נחשים שמגיבים בזעם על איום. כלומר, אם תנסו להציק לו או שהוא ירגיש מאויים, הוא עלול לתקוף בנשיכה. תירגעו! זאת נשיכה לא נעימה אבל לא כואבת מדי ובהחלט לא מסוכנת.

המתחזה

בואו נדבר על פטנטים של חלשים. אם אין לך נשק שהוא סיבה לפחוד ממך, גרום לאויבך לחשוב שיש לך נשק כזה. כך, לדוגמה, כבר פגשנו חרקים שיש להם צבעי הזהרה, למרות שאין סיבה אמיתית להיזהר מהם.

זעמן המטבעות "מתחזה" לנחש הצפע, שדומה לו בגודל ובצבע, ועל גבו מעין זיגזג. במבט ראשון ה"מטבעות" שעל גב הזעמן יוצרים אשליה אופטית של הזיגזג הזה. ההתחזות לא נגמרת רק במראה אלא גם בהתנהגות: כשהוא נתקל באוייב פוטנציאלי, הוא זוקף את ראשו ומשמיע לחישה, כמו הצפע.

נחש צפע מצוי
נחש צפע מצוי. שימו לב לצורת הזיגזג על הגב שלו ולאופן שבו הוא מרים את הראש. צילום: ארבל לוי, ויקימדיה
זעמן מטבעות
ה"מטבעות" על הגב של זעמן המטבעות דומים לצורת הזיגזג על הגב של הצפע המצוי. צילום: אבי נחמיאס, ויקימדיה

תנו לנחשים לחיות

בכל מקרה, כאשר אתם בטיול בטבע, אל תהרגו נחשים. שום נחש בארצנו לא תוקף אם אינו חש מאויים. עמדו בשקט, ותנו לנחש להמשיך בדרכו.

לא רק מפני שהם לא מסוכנים. כל הנחשים בישראל מוגנים בחוק. אפילו ללוכד נחשים מקצועי ומוסמך שהוזמן בדחיפות ללכוד נחש, אסור להרוג אותו, ואחרי הלכידה הוא צריך לדווח לפקח של רשות הטבע והגנים, ואחר כך לשחרר את הנחש במקום שהוסכם עם הפקח.

לא רק בגלל החוק אסור להרוג נחשים. רוב הנחשים שאנחנו נתקלים בהם הם לא ארסיים, ודווקא מעניקים לנו תועלת רבה: מכיוון שהם מתחרים עם הנחשים הארסיים על אותו מזון, עצם קיומם מקטין את מאגר המזון, ובכך בעצם מגביל את ההתרבות של הנחשים הארסיים. זעמן המטבעות מצטיין בכך שהוא טורף נחשי צפע צעירים.

טורף מצטיין

לזעמן יש כישורי טורף מצויינים. בעוד רוב הנחשים מסתמכים בעיקר על חוש הריח וחוש החום, הזעמן התברך גם בחוש ראייה טוב. זעמן המטבעות גם זריז במיוחד ויכול ללכוד בעלי חיים בתנועה. ועוד: יש לו כושר טיפוס מרשים, שמאפשר לו להגיע לטרף שבעלי חיים אחרים מתקשים למצוא, כמו לטאות, שממיות וציפורים. אגב, מכיוון שהם טפסנים מצויינים, קורה שזעמן מטבעות מופיע למרבה הפלא בקומה גבוהה של בית, לאחר שטיפס על הקירות (טיח "שפריץ" נוח במיוחד לטיפוס).

איך הזעמן הורג את טרפו? הרי אין לו שיני ארס, וגם אין לו ניבי טרף. אבל יש לו לסתות חזקות, שבאמצעותן הוא לופת את הקורבן ומצמיד אותו לקרקע עד מותו.

נכון, לזעמן המטבעות אין שיני ארס ואין ניבים, אבל יש לו שיניים! הרבה שיניים. הקדמיות קטנות והאחוריות גדולות. השיניים לא משמשות ללעיסת המזון. למעשה נחשים בולעים את הטרף בשלמותו. אז מה תפקיד השיניים? לדחוס את המזון פנימה אל הלוע ובעצם אל כל הגוף. מכיוון שהטרף נבלע בחתיכה אחת, תהליך העיכול ארוך במיוחד, ולכן אחרי ארוחה טובה הנחש זקוק לזמן מנוחה ממושך.

נחש בחורף?

הנחש שבתמונה נצפה ביום סגרירי וקר. התפלאתי. ידוע שנחשים, כמו כל הזוחלים, הם "בעלי דם קר", כלומר אין להם מנגנון חימום פנימי כמו שיש לנו, ליונקים ולעופות. למה לא, בעצם? הרי גם בגופם של זוחלים מתקיים תהליך של חילוף חומרים, תהליך שכרוך בייצור חום. ההבדל הוא שאצל עופות ויונקים יש מנגנונים לפיזור החום בצורה מתאימה בגוף, ואילו אצל הזוחלים המנגנונים האלה לא כל כך קיימים. לכן רוב הזוחלים לא יהיו פעילים בימים קרים, ובשעות הבוקר יהיו עסוקים ב"התחרדנות" – רביצה בשמש כדי לקלוט חום לגופם.

אבל לא כל הזוחלים מוגבלים לאותו טווח טמפרטורות, וזעמן המטבעות מסוגל להיות פעיל גם בשעות קרות, שבהן זוחלים אחרים כבר מסתתרים. ייתכן שנפגוש אותו גם בימות החורף.