זחל

צילום: Jan Haerer, מאגר Pixabay

כמה רגליים יש לזחל? במבט ראשון נראה שהרבה, אבל אם תתבוננו היטב תראו שרוב ה"רגליים" האלו הן בכלל רגליים מדומות.

לרגע חשבתי שאצטרך להתאמץ למצוא על מה לכתוב לכם, אבל אז קיבלתי מאחת השכנות תמונה של זחל בלתי מזוהה שזולל ומחסל עלים בגינתה.

זחל

אני רחוקה מלהיות מומחית לפרפרים, קל וחומר לזחלים. זחלים הם טריקיים מאד, מפני שבמקרים רבים לאותו מין פרפר יש זחלים שמופיעים במבחר גוונים ואפילו בצבעים ממש שונים. ובכל זאת, לזחל שאתם רואים יש מאפיין די יחודי: פסים אלכסוניים. כמו כן, זהו זחל ממש גדול. לפי מה שכתבה לי השכנה, הזחל שבתמונה הוא באורך עשרה סנטימטרים!

שלחתי שאילתות לכמה מומחי פרפרים בארץ ובעולם, ועד שתתקבל תשובה מצאתי "חשוד" עיקרי: רפרף החבלבל (השם בארצות אחרות: עש הבטטה). לאחר מכן קיבלתי תשובה מעוז ריטנר, שמתחזק לבדו את אתר פרפרי ישראל. הוא סבור שמדובר בזחל של עש גולגולת המת המזרחי.

זחל של רפרף החבלבל
זחל של רפרף החבלבל. צילום: Jörg Hempel, ויקימדיה
זחלים של רפרף גולגולת המת
זחלים של רפרף גולגולת המת. צילום: גידי תמיר, ויקימדיה

יש לא מעט פרטים ביוגרפיים משותפים לשני מיני הזחלים, ובסופו של דבר מי אני שאכריע? אז במקום להרחיב על הזחל הספציפי, בואו נדבר בכלליות.

גם לכם יש איזה שהוא זחל בחצר? הצטרפו אליי להתבוננות מעמיקה יותר:

מה זחלים אוכלים?

רבים מהפרפרים "מתמחים" באכילה של צמח מסויים או של משפחת צמחים. תפקיד הפרפרה הוא להטיל את הביצים על הצמח המתאים לשמש מזון לזחלים שיבקעו מהביצים האלה. הזחלים לא מתרחקים, כך שלעתים קרובות הם מחסלים עלה יחיד או כמה עלים באותו צמח שעליו נולדו.

זחל אוכל עלה
זחל אוכל עלה. מקור: Pixabay

כמה רגליים יש לזחל?

לזחלים, שיום אחד יהפכו לפרפרים, יש שש רגליים אמיתיות כמו לכל חרק אחר. אלה ממוקמות על בית החזה שלהם, ממש מאחורי הראש. אבל אם תתבוננו בזחל תתפלאו לגלות שהוא נע, אבל לא באמצעות הרגליים האלה! במקום זה, הזחל משתמש ברגליים "מדומות" – בליטות שריריות המחוברות לבטן.

זחל עם רגליים אדומות קטנות ו"רגליים" מדומות שמנמנות.
הרגליים האדומות הקטנות הן הרגליים האמיתיות של הזחל. ה"רגליים" השמנמנות הן מדומות. צילום: Johannes Wünsch, מאגר Pixabay

כאמור, מספר הרגלים האמיתיות הוא תמיד שש. מספר הרגליים המדומות יכול משתנה ממין למן, ולכן יכול לשמש רמז לזיהוי הזחל. למינים שונים של זחלים יש מספר שונה רגליים מדומות-משניים ועד חמישה זוגות.

כאשר הזחל הופך לעש או פרפר, רק שש הרגליים האמיתיות יישארו לו, כמו לכל חרק.

אם יש רגליים אמיתיות, למה לטרוח להשתמש ברגליים מדומות? שרירים מאפשרים תנועה רק כאשר הם מחוברים לשלד כלשהו. בעלי חיים רכים כמו תמנונים יכולים להקשיח את גופם למעין "שלד" על ידי הגדלת לחץ הנוזלים הפנימיים שלהם. לזחלים אין שלד, ואין מנגנון התקשחות. אז איך הם משתמשים בשרירים שלהם?

על ידי הצמדת גופם למשטח קשה באמצעות הרגליים המדומות. גם הרגליים המדומות לא מניעות את הזחל קדימה. הן פועלות כעוגנים המחזיקים את הזחלים על מצע קשיח כמו ענף. ענף זה למעשה פועל בתפקיד "שלד" חיצוני ומספק את היציבות שזחלים צריכים כדי לכווץ את השרירים שלהם. ב"כף" כל רגל מדומה יש דוקרנים זעירים, שפועלים כמו סקוטש ונצמדים לכל מיני מצעים.

תכל'ס איך הזחל נע? הוא מנתק בהדרגה את הרגליים המדומות מהענף (או כל מצע אחר), תחילה את ה"רגליים" האחוריות ואחריהן בזו אחר זו את שאר זוגות ה"רגליים" עד לזוג הקדמי ביותר. הוא משתמש במערכת של שרירים כדי למשוך (להאריך) את גופו קדימה, ואז מתחבר מחדש בעזרת ה"רגליים" למיקום החדש על הענף.

איזה חושים יש לזחל?

השערות-דוקרנים שב"כפות הרגליים" מכילים גם חיישן עצבי שמספק לזחל מידע על המצע שעליו הוא הולך. בנוסף לחוש הזה יש לזחלים גם חושי טעם, ריח, צליל ואור. רק אור. למרות שיש לכל זחל 12 עיניים (!), כל מה שהזחלים רואים הוא הבדלים בין אור וחושך. המצב הזה משתנה מאד כאשר הזחל הופך לפרפר, שצריך לזהות את הפרחים שהוא ניזון מהם.

איך הזחל נושם?

לזחלים אין ריאות. הם נושמים דרך ספירקולות – חורים קטנים בשלד החיצוני שלהם, הממוקמים לאורך גופם. הבטן של זחל מחולקת בדרך כלל לשמונה מקטעים, ועל כל מקטע יש זוג ספירקולות – אחת בכל צד. עוד זוג אחד של ספירקולות נמצא על בית החזה. בסך הכל תשע ספירקולות. אצל הזחל מהתמונה שקיבלתי, כמו אצל זחלים רבים אחרים, יש פס בין מקטעי הגוף, ופתחי הספירקולות מודגשים בכתמי צבע.

זחל עם ספירקולות מודגשות בצבע שחור
הספירקולות של הזחל הזה מודגשות בצבע שחור. מקור: Pixabay