
"תראי, חיפושית אוכלת שיבולת!". התקרבתי. חיפושית, כן. שיבולת? לא, חיפושית אוכלת זחל שמוסווה כאילו הוא שיבולת. למרבה הצער במקרה זה ההסוואה לא הועילה…
יש יצורים שמקבלים ביום היוולדם מבנה גוף או צבע שמספקים להם הסוואה מפני מזיקים. יש יצורים שצריכים למצוא מקומות מסתור מפני אויביהם. ויש את אלה שבונים לעצמם תפאורה מופלאה.
כשאתם הולכים בשדותינו בימי קציר אלה, הקדישו זמן למה שנמצא תחת כפות רגליכם. אולי תראו צרור גבעולי קש מהלך לו. ראיתם? עיצרו, והתבוננו. בחלקו הקדמי של צרור הקש תראו את ראשו ורגליו של הזחל הדר בתוכו. זהו ססתיק פרוע. "פרוע", להבדיל מחלק מבני משפחתו שבונים לעצמם תיק מסודר ומעוצב לתפארת.

בגד בהתאמה אישית
בדומה לדובון הקורים, ססים הם מין עשים. ובתוך הססים יש קבוצה גדולה: ססתיקים. סס – זה שם המשפחה. תיק – זה מה שהזחל בונה לעצמו. שמם הקודם: סס הנרתיק.
כמו למינים רבים אחרים של פרפרים גם לזחל הססתיק יש בפיו בלוטת טוויה, ממנה הוא מפריש קורים דקיקים. הקורים האלה משמשים אותו כחבלי הדבקה וטיפוס על מנת להגיע לראשי צמחים או לטיפוס על סלעים, אך הם משמשים אותו גם ליצירת ה"בגד" המיוחד שלו.
בחודשים שבט-אדר, הזחל בוקע מהביצה ומיד מכסה את גופו בקורים דביקים. אל מטווה הקורים הדביק הזה הוא מצמיד חלקי צמחים. זו לא הדבקה מקרית. אפשר לראות שכל הססתיקים הפרועים דומים זה לזה, כלומר הם בוחרים את צורת ה"מלבוש", הנרתיק שעוטף את גופו של הססתיק, מהקצה האחורי ועד השליש הקדמי של הגוף.
הססתיק הפרוע שלנו מדביק עליו קש וגבעולים בצורה שקצת מזכירה מטאטא זרדים (”של מכשפה“). בדרום הארץ יש מין ססתיקים שממש בונים נרתיק מסודר, מרובע וסימטרי מחתיכות גבעולים באורך מותאם ומתוכנן היטב. ובעולם יש ססתיקים עם נרתיקים מעוצבים להפליא בדגמים מעניינים גם יותר. ססתיקים שחיים במדבר שבו אין כמעט צמחים מצפים את גופם באבנים!


בית נייד
הזחל חי ופעיל בתוך הנרתיק שלו, וככל שהוא גדל, הנרתיק מותאם לגודלו. הנרתיק מספק הגנה לבטן הרכה של הזחל וגם הסוואה, מאחר והוא עשוי בדיוק מהצמחיה של סביבתו. בנוסף, הוא יכול לשמש כמסתור מפגעי מזג האוויר ואם התמזל המזל, גם מקלט מטורפים, מפני שתמיד הזחל יכול להתכנס לתוך הנרתיק ולסגור את הפתח.
הנרתיק הוא ביתו ההולך איתו תמיד. ובצאתו רק הראש, החזה והרגליים בולטים החוצה ומאפשרים לו להיות פשוט זחל, כלומר ללכת (כשהוא גורר איתו את כל הנרתיק) ולאכול. הססתיק נחשב מזיק בחקלאות, בעיקר מפני שהוא אוהב לאכול נבטים ושתילים צעירים.
זחל שאוכל כמובן גם מפריש… ולכן בקצה האחורי של הנרתיק יש פתח שמאפשר להפרשות לצאת החוצה.

מזחל לעש
בימים אלה של אייר, כאשר אין כמעט ירוק בשדות, מסתיימת תקופת האכילה והגדילה. הגיע הזמן להתגלם. זה קל! המסתור והמגן לגולם כבר קיים. הססתיק מדביק את הנרתיק שלו לאבן או לענף, מכניס את הגוף פנימה ועושה מה שעושה כל זחל בתוך הגולם שלו.
בקיעת הבוגר מתרחשת בסוף הקיץ. אני מניחה שלא ראיתם ססתיק מעופף. או שראיתם ולא ידעתם שזה מה שאתם רואים. בניגוד לזחל המעניין שהוא היה בצעירותו, בבגרותו העשית הוא קטן, אפור ולא מושך תשומת לב.
מחכה לו שיבוא
בטח ובטח שלא ראיתם נקבת סס נרתיק. כי הזכר אמנם קטן ואפרורי, אבל לפחות יש לו כנפיים מפותחות לעופף בהן. יש לו גם מחושים מפותחים שמועדו לסייע לו באיתור בת זוג. הנקבה, לעומת זאת, צנועה מאד. היא פשוט מחכה בתוך הנרתיק הישן והטוב שלה לזכר מעופף שימצא אותה. לא מתוך בחירה, אלא מחוסר ברירה: אין לה רגליים ללכת בהן, אין לה כנפיים ואפילו אין לה גפי פה כדי לאכול בהם. למעשה יש רק דבר אחד שהנקבה עושה כדי להימצא: היא מפרישה פרומונים – חומרי ריח מיוחדים שחושפים את מיקומה לזכר המתאים.
אגב, גם לזכר אין אברי אכילה. לכן שניהם מתים זמן קצר אחרי ההזדווגות. כמובן לא לפני שהנקבה מטילה ביצים מופרות שימשיכו את קיומו של מין הססתיקים. היא איננה מחפשת מקום מוסתר להטיל בו. המקום הזה כבר קיים – אותו נרתיק שבו בילתה את כל חייה.