
עֲקֵב אָכִילֵס הוא ביטוי המתאר נקודת חולשה, לרוב אצל מי שחזק וחסין למראית עין (ויקיפדיה). אכילס היה גיבור יווני מיתולוגי. מיתולוגי כפשוטו, סיפורו מופיע במיתולוגיה היוונית. לא נספר כאן את כל הסיפור, אך בשורה התחתונה כל גופו של אכילס היה חסין פגיעות, חוץ מעקב אחד. פגיעת חץ בעקב הזה הביאה עליו את קיצו.
מה לסיפור מיתולוגי ולצמחים שליד ביתנו?
נאמר שוב (כפי שאמרנו בקשר לצמח השומר), שטבעה של ארץ ישראל דומה לטבעה של יוון, וגם הצמחים דומים. על פי המיתולוגיה היוונית אכילס לא רק נפגע בעקב אלא השתמש בצמח מסויים כדי להקל את כאביו, וגם חייליו נעזרו בצמח זה לטיפול בפצועים. הצמח המרפא הזה נושא את שמו של אכילס – אכיליאה.
יש כמה זנים של אכילאה. כאן נעסוק באכיליאה קטנת פרחים.
עשב בר מזיק או פרח גינה?
אכיליאה היא צמח בר חורפי. צמח גדול יחסית (השם המדעי הוא "בן שיח"). העלים הירוקים מנוצים פעמיים, כלומר כל עלה ירוק מורכב מהמוני עלעלים קטנים, והם בעלי ריח משמעותי. אני אוהבת את הריח הזה, לא יודעת מה איתכם 🙂
בכל מקרה, נראה לי שרבים מתייחסים אל כל העלים האלה כאל עשבי בר שלא רצויים בגינה. אם אתם גננים מסורים, אולי לא צומחת בגינתכם אכיליאה צהובה. מצחיק, מפני שאנשים קונים במשתלה פרחי גינה משפחת האכיליאה, במגוון צבעים, והם לפעמים פחות יפים מצמח הבר החינמי הזה.

פרח בתוך "פרח"
חשבתי שצמח האכיליאה שייך למשפחת הסוככים, כמו הגזר והשומר. טעיתי. הצמח שייך למשפחת המורכבים. לשתי משפחות הצמחים יש מבנה דומה: מה שנראה כמו "פרח" הוא למעשה תפרחת שמורכבת מהרבה פרחים קטנים. דוגמאות לפרחים ממשפחת המורכבים: סביון, חרצית, חמנית…. כל אחד מאלה באמת נראה כמו פרח, ורק בהתבוננות עמוקה ובעזרת זכוכית מגדלת ניתן לזהות את הפרחים הזעירים שמרכיבים אותו.
בניגוד להם, האכיליאה מורכבת מפרחים די מפוזרים וגדולים יחסית, כאלה שניתן לראות בבירור.
באמת? לא!
התיאור שכתבתי נכון, חוץ מנתון אחד: כל אחד מהפרחים שבתפרחת הוא בעצמו "קרקפת" – פרח מורכב שמחייב התבוננות מקרוב וזכוכית מגדלת!

זן נדיר? עניין של מיקום
עוד סיבה לשמור על הצמחים בגינה: גם אכיליאה קטנת פרחים היא מין נדיר! נדירה? מוזר, אצלנו בספר המדבר היא פורחת בהמוניה, בעיקר בשדות הבר.
זה לא הופך אותה ללא נדירה, רק הופך את האזור שלנו לאזור שגדלים בו צמחים נדירים.
ובחזרה לאכילס
הזכרנו שהאכיליאה היא צמח ריחני. ריח עלים מעיד בדרך כלל על נוכחות של שמנים אתריים, שהם לעתים קרובות בעלי סגולות רפואיות.
אז הנה לכם סיבה שלישית לשמר את הצמח. חומרים המופקים ממינים שונים של אכיליאה משמשים כחומרי מרפא, ונערכים בהם מחקרים פרמקולוגיים. אכילס צדק!